Canicula a facut deja prima victimă în România. Un bărbat din Iași a murit din cauza temperaturilor extreme. Alți bătrâni au leșinat și au fost luați cu ambulanța de pe stradă. În toată țara am avut parte zilele acestea de un val de căldură, dar vestul a fost, fără îndoială, cel mai afectat. Specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți la ce bem și ce mâncăm, cum ne îmbrăcmăm, dar și în ce interval orar ieșim afară, astfel încât să ne putem bucura, totuși, de vară.

„E important să știm de ce să ne ferim, dar să nu uităm să ne și bucurăm de perioada de vară. Pentru a ne bucura, trebuie să știm să ne ferim de extreme, și aici vorbim de tempetaturile de la miezul zilei. Este bine să bem o cană de apă minerală, dar și să avem grijă ca apa pe care o consumăm să conțină și ceva săruri ca să nu avem senzația de amețeală și leșin. Temperatura apei trebuie să fie mai rece, dar nu foarte rece pentru că evita agresiunea aparatului respirator. Este, deci, recomandată apa rece de la temperatura frigiderului, fără să exagerăm cu gheața”, a afirmat, astăzi, Carmen Dorobăț, medic primar la Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași, pentru Realitatea PLUS.

Carmen Dorobăț a vorbit și despre virusul West Nile, care este transmisă de țânțari și care poate cauza o boală neurologică fatală la oameni.

„Acest sezon cald și cu umezeală crează un sezon favorbail pentru dezvoltarea și înmulțirea țânțarilor. Cei mari, cum am văzut că au apărut și în București, pot produce umflarea și înroșirea zonei înțepate. Astfel de înțepături pot duce la boli grave, infecții ale sistmului nervos central, cum e meningita, encefalita sau boala West Nile. Am avut și epidemii (…). Nu e de neglijat. Mare atenție: trebuie să avem grijă de condițiile de igienă pentru a ne putea bucură de vacanță”, a mai spus medicul.