Dr. Cristian Oancea – managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara a declarat că începând de luni unitatea are două zone albe şi sunt reprimiţi pacienţii cu patologii non-COVID, între care şi cei cu tuberculoză.

„Spitalul a fost plin de cazuri COVID, dar de astăzi avem două zone albe, la Pneumologie, etajul I a rămas pentru Pneumologie, etajul II pentru Pneumologie tuberculoză şi parterul a rămas pentru COVID. Sperăm ca în maximum două săptămâni, şi parterul din corpul de Pneumologie să redevină zonă albă, cu păstrarea a două saloane pentru cazurile suspecte cu bronhopneumonii sau cu pneumonii de natură virală SARS-CoV-2, adică un fel de două «saloane galbene» şi restul să se transforme în pneumonie acuţi.

Urmează ca în maximum două luni, dacă indicatorii pentru COVID scad în acest ritm, să păstrăm circa 30 cel mult 40 de paturi pentru COVID la Boli Infecţioase, iar restul să transformăm în Boli Infecţioase non-COVID, pentru ca şi colegii de acolo să-şi deservească patologia. Astăzi, pentru prima oară după multe luni, am avut două locuri libere la ATI COVID pe spital”, a detaliat dr. Cristian Oancea.

„În ultimul an au fost confirmate noi cazuri de TBC, chiar forme severe de boală, cu distrucţie pulmonară avansată. Am văzut aceste cazuri. O parte le-am internat la colegii de la Jimbolia, altă parte i-am trimis la sanatoriul de la Brad. De azi pot fi readuşi la noi. Culturile, analizele genetice şi confirmările pentru TBC se fac doar la noi, pentru că suntem laborator de referinţă pe întreaga euroregiune”, a mai spus dr. Oancea.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala