La Spitalul de Neurochirurgie a început montarea aparaturii de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife.

Dispozitivul este singurul din zona de NE a Europei, cu ajutorul acestuia pacienții putând beneficia de una din cele mai performante proceduri medicale în domeniul neurochirurgiei: tratamentul fără bisturiu.
Componentele vor fi instalate în buncărul proiectat pentru a susține o greutate de 45 de tone, un spațiu cu pereți de 60 de cm grosime și beton special pentru că razele gama folosite în tratamentul pacienților se absorb în funcție de densitatea materialului prin care trec.
O echipă complexă formată din neurochirurgi, de radioterapeuți, de fizicieni, experți în fizică nucleară se va ocupa și va implementa acest proiect.
 Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife presupune:
– Tratamente rapide, eficiente și non-invazive.
– Se pot trata mai multe tumori într-o singură sesiune.
– Tratează leziuni cerebrale considerate uneori inoperabile.
– Acuratețe sporită – Procedura de mare precizie.
– Este o iradiere țintită a leziunilor cerebrale asistată de calculator.
– Tratează tumorile maligne sau benigne situate în arii profunde ale creierului sau în zonele dificil de abordat chirurgical.
– Tratamentele sunt neinvazive, nedureroase, nu necesită anestezie, iar pacienții pot părăsi spitalul în aceeași zi a intervenției.
 Gamma Knife reprezintă una dintre cele mai avansate tipuri de radioterapie folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale, a malformațiilor arteriovenoase și a tulburărilor de mișcare.

Peste un milion de pacienți din întreaga lume au fost tratați cu un cuțit gamma, lucru care arată siguranța și eficacitatea tehnicii.

Sursa: Realitatea de Iasi