Declarație îngrijorătoare venită din partea unui oficial din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Oficialul susține că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți imunizați cu acest vaccin. 

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, într-un interviu pentru presa italiană, relatează realitatea.net care citează hotnews.ro

Potrivit acestuia, oficialii EMA urmează să se întrunească în perioada 6-9 aprilie pentru a discuta problema.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim precis acest sindrom datorat vaccinului (…) în rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale mai mare decât ne-am aștepta în rândul persoanelor tinere”, a mai spus Cavaleri.

 
Reamintim că, pe 18 martie, Agenția Europeană a Medicamentului a publicat concluziile anchetei cu privire la reacțiile adverse produse de serul AstraZeneca. Reprezentanții EMA spuneau atunci că vaccinul este sigur, reamintind că beneficiile depășesc riscurile în cazul administrării acestui produs împotriva COVID-19. Prin decizia sa, EMA s-a înscris, practic, pe aceeași linie cu Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), care a repetat îndemnul la continuar a folosirii vaccinului.
 
La mijlocul lunii martie, mai multe state europene, printre care s-a afla și România, au luat decizia suspendării totale sau doar a unui lot AstraZeneca, totul ca urmare a unor reacții adverse severe apărute în urma administrării serului. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala