Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a vorbit vineri seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, despre scandalurile apărute în spațiul public privind modul în care sunt tratați pacienții în spitale. Amintind despre lipsurile din sistem, Șerban Bubenek a făcut un apel la empatie și solidaritate din partea întregii populații în contextul pandemiei, criticând comportamentul celor care se opun respectării regulilor de protecție. 

 

Șerban Bubenek a precizat că legea nu permite angajarea unor ”ofițeri de presă”, lucru care generează nemulțumire în rândul pacienților și al aparținătorilor acestora. Pentru a avea un sistem medical ”cât de cât civilizat”, este nevoie de angajarea a încă 250.000 de oameni, a mai spus acesta. 

”Din cauza unei legi proaste, nu putem angaja una sau 2 persoane care să facă legătura între medicii care se ocupă de mai mulți pacienți decât într-o situație normală. Noi nu avem voie să angajăm acest tip de ofițeri de presă. 
La UPU Pantelimon, ieri erau peste 30 de pacienți ventilați mecanic, personalul este pentru 10 paturi. 
În sistemul de sănătate lipsesc 250.000 de oameni, atât ar mai trebui ca să avem un sistem cât de cât civilizat pentru aproximativ 17 milioane de cetățeni. În mod evident, se nasc neînțelegeri”, a spus Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Legile Puterii | Nou caz revoltător la Spitalul ”Sf. Pantelimon” – soția unui pacient acuză că bărbatul a murit după ce a fost neglijat de medici

În contextul suprasolicitării generate de pandemie, Bubenek a făcut un apel la calm și echilibru, subliniind că, deși țara noastră alocă cel mai mic PIB din UE pentru Sănătate, medicii au făcut eforturi uriașe pentru ca situația să nu ajungă critică. 

”Mi-am adus aminte de ce vedeam la televiziunea italiană, franceză în primele 6 luni de pandemie, exact aceeași tulburare în rândul opiniei publice, a presei, a colegilor noștri, o înțelegere greșită a rolului fiecăruia. Fiecare se transformă într-o instanță atotștiutoare. Acest lucru se întâmplă din cauza suprasolicitării care a apărut în urma pandemiei. Ce m-a îngrozit în aceste țări este coada de salvări în care pacienții stăteau pe bordură cu oxigen…(…)

Oamenii trebuie înțeleși, își lasă un om drag la spital și vor să știe clipă de clipă ce se întâmplă cu el. Aceste situații trebuie privite un pic mai cu calm și să nu fie duse la extrem. Mulți pacienți se sperie și ajung târziu la spital, sigur nu numai din această cauză.

Adevărul este undeva la mijloc. Ar trebui să facem un efort pentru ca ceea ce comunicăm să fie sigur. Și colegii noștri trebuie să facă eforturile maximale, și le fac. România alocă cel mai mic PIB din UE pentru sănătate. În ciuda acestei poziții, suntem în prima treime în ceea ce privește mortalitatea scăzută la milionul de locuitori. Lucrul acesta s-a obținut cu efortul neprecupețit al celor mai mulți dintre colegii noștri care pleacă de la spital cu cicatrici pe față de la curelele măștilor. 

Ni se cere empatie și o avem, dar trebuie să o arătăm în condițiile în care vedem la televizor că niște concetățeni de-ai noștri se bulucesc în toate barurile de noapte, se veselesc, poliția dă amenzi și în fiecare zi avem în plus 1.000-1.500 de cazuri noi. Păi oamenii ăștia nu trebuie să fie și ei empatici?!

Legile Puterii | Purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Sf. Pantelimon” din București răspunde acuzațiilor grave făcute de rudele unor pacienți

Buna noastră societate capitalistă de consum, care ne-a scutit de foarte multe griji, din păcate a eșuat de data asta. Această lipsă de empatie nu e numai în România, sunt mișcări de neînțeles ale unor oameni care nu fac altceva decât să propovăduiască creșterea acestor pacienți care ajung abia respirând la porțile spitalului. Empatia din sistemul medical, câtă este, trebuie exportată dincolo de poarta spitalului, oamenii trebuie să înțeleagă că elasticul poate fi întins, dar, la un moment dat, se rupe. 

Suntem la mila educației noastre, avem un liber arbitru… Nu suntem perfecți și nu vom fi niciodată. Singurul lucru care trebuie să ne rămână în cap este că trebuie să rămânem oameni și să ne dedicăm din puținul timp pentru pacienți și aparținători. La agresiune, nu se poate răspunde din partea unui cadru medical decât cu cel mai frumos și demn comportament – vorba. Numai oamenii vindecă oameni”, a conchis Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala