Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a trimis Corpul de Control la Spitalul Județean din Sibiu unde pacienții infectacți cu virusul SARS-CoV-2 au fost sedați și legați de pat. Specialiștii susțin că pacienții pot fi legați de pat doar dacă au tulburări psihice. Mai mult decât atât, situația de la Sibiu a scos la iveală o procedură care se practică și în alte spitale. Medicul chirurg Benedek Imre a povestit, miercuri, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, cum fratele său a fost legat, deși nu avea tulburări psihice, la ATI Mureș. 

„Nepotul meu a obținut de la bolnavi un film pe care se vede clar că este legat la mâini… Și el încearcă să explice că este în deplinătatea facultăților mintale și roagă să fie lăsat”, a dezvăluit, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, Benedek Imre, medic specialist de chirurgie cardiovasculară, fratele lui Benedek Istvan.

Relatarea este completată și de fiul fratelui său decedat: „În timpul în care a fost internat la Boli Infecțioase, Secția ATI COVID, tatăl meu, în cursul dimineții de 18 august (2020 – n.red.), m-a sunat la telefon să-mi povestească că este legat la pat și suspicionează medicii de la ATI un atac vasculo-cerebral”, a povestit fiul său, Benedek Jr., la Realitatea PLUS.

Chirurgul Imre Benedek, acuzații grave după moartea fratelui său. Era legat de pat la ATI, fiind conștient. Este revoltător

Sunt mărturiile cardiologului Benedek Imre și a nepotului său, frate și fiu, despre chinul prin care a trecut profesorul doctor Benedek Istvan, cel care a făcut primul transplant de măduva la un bolnav adult din România. 

Celebrul medic Benedek Istvan a murit anul trecut pe 1 septembrie 2020, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, cu o lună înainte de a împlini 72 de ani. A fost unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în hematologie, a realizat primul transplant de măduvă la un adult, din România, în 2001. Sub conducerea sa, la Secţia Clinică de Hematologie a fost înfiinţat, în anul 2001, Compartimentul de Transplant Medular, astfel încât, după primul transplant medular, în 2003 au fost efectuate aici primele transplanturi din ţară la bolnavi cu leucemie acută. În decembrie 2002, tot în premieră naţională, a fost înfiinţată prima selecţie imunomagnetică de celule stem, pentru evitarea contaminării celulelor stem cu celule leucemice, canceroase.

Președintele Asociației Pacienților, Vasile Barbu, spune că „practica legării de pat” este răspandită în toate spitalele țării.

„Aparatul care este utilizat este un aparat special, nu o fașă, nu o bandă, nu un cordon de halat cum se practică la noi. Din păcate, la noi, așa cum s-a întâmplat la Sibiu. Pacienții contenționați (imobilizați – n.red.) nu au fost menționați în registru, nu au fost făcute mențiuni”, a explicat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, la Realitatea PLUS. 

Mai mult, Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, spune că pacienții sunt sedați pur și simplu ca să nu deranjeze cadrele medicale.

„Pentru că este personal puțin, pentru că îi deranjează pe timpul nopții, de multe ori acești pacienți sunt sedați. Se întâmpla și înainte de COVID, există această practică”, a declarat Vasile Barbu, la Realitatea PLUS. 

Între timp, la Sibiu, procurorii au deschis un dosar penal pentru omor, iar ancheta este în desfășurare.

Procurorii vor deschide dosar penal pentru OMOR după dezvăluirile ȘOCANTE de la ATI Sibiu

„Audierile sunt în curs. Deocamdată faza asta este o fază secretă și nu aș putea să vă spun cum se derulează și cine va fi audiat. Sunt audieri și se adună acte de principiu”, a declarat prim-procurorul Ioan Veștemean, la Realitatea PLUS.

Potrivit dezvăluirilor apărute în presă la începutul acestei săptămâni, pacienții COVID internați în secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean Sibiu au fost sedați și legați de pat și ignorați de carele medicale. Dezvăluirile au fost făcute de un angajat al spitalului în presa locală.

ANCHETĂ la Spitalul Judeţean Sibiu după acuzaţiile de omor în cazul pacienţilor în stare gravă dn Secţia ATI Covid – Precizările Ministerului Sănătății

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti