Când durerile dentare îți acaparează viața, ești în stare să încerci orice pentru a-ți ușura disconfortul. Înainte de a pune mâna pe pastile puternice, care îți pot afecta organismul, apelează la ajutorul naturii ca să-ți calmezi suferința. Află care sunt plantele cu efect analgezic și ce remedii naturiste îți vor face durerea să dispară.

Cele mai comune cauze ale durerilor de dinți sunt cariile, gingivita, abcesele dentare sau rădăcinile expuse ale dinților. Printre simptomele asociate cu aceste probleme se numără dureri și inflamații ale gingiilor, durere pulsatilă la nivelul dinților, dureri de urechi, sinuzită și dificultăți la hrănire.

Ulei de cuișoare și de masline
Uleiul de cuișoare conține eugenol, un analgezic natural cu efect antibacterian. Din acest motiv, este recomandat nu doar de către dentiști, ci și în ameliorarea tusei și astmului, durerilor de cap, problemelor de piele, dar și de digestie. Ca să-ți tratezi durerile dentare, amestecă 2-3 picaturi de ulei pur de cuișoare cu ¼ linguriță de ulei de măsline și aplică acest remediu pe zona afectată de trei ori pe zi, folosindu-te de un burețel demachiant. Mai poți plasa direct pe gingie puțină vată inmuiată bine în soluție, pe care s-o lași acolo câteva minute ca să-și facă efectul. Dacă nu ai ulei, folosește cuișoarele ca atare. Nu trebuie decăt să le macini fin și să ții pulberea pe locul dureros.

Nucșoara
Această plantă te poate ajuta să scapi de durerile de dinți dacă o folosești sub formă de pudră. Combină o linguriță de ulei de cocos/susan/muștar (uleiul trebuie să fie cald) cu ¼ linguriță de pudră de nucșoară. Înmoaie niște vată în acest amestec și ține-o pe dintele care te doare preț de câteva minute, apoi fă gargară cu apă caldă. E indicat să faci asta două zile la rând, pentru că nucșoara are acțiune narcotică.

Ghimbir și semințe de cardamom

Pentru această rețetă ai nevoie de ghimbir uscat, pudră din semințe verzi de cardamom și puțin lemn dulce. Combină câte puțin din fiecare împreună cu o linguriță de miere de albine ca să obții o pastă, pe care o vei aplica pe locul dureros. Lasă pasta să-și facă efectul câteva minute, după care clătește cu apă.

Arborele-pescarului (Piscidia Piscipula)

Această plantă este excelentă pentru calmarea durerilor dentare, deoarece are proprietăți sedative, narcotice și antispasmodice. Numele arborelui provine de la obiceiul vechilor baștinași din America de a folosi scoarța lui toxică pentru a amorți peștii, ca să fie mai ușor de prins. Diluează niște tinctură din această plantă (30 – 60 de picaturi) în puțină apă și bea soluția de trei-patru ori pe zi.

Geranium și nalba mare

Geranium (mușcata) are calități astringente și antiinflamatorii, astfel încât poate calma membrana mucoasă din jurul dintelui și poate reduce iritațiile. Efectele sale curative sunt mai puternice dacă planta este administrată împreună cu nalba mare (Althaea officinalis). Combină cele două plante în varianta uscată (câte jumătate de linguriță din fiecare) într-o cană cu apă fierbinte sau folosește tinctura de geranium și nalbă (ia între 30 și 60 de picături) ca să-ți tratezi natural durerea.

Suc de ceapă

Fiind bogat în compuși sulfurici, sucul de ceapă conține agenți care distrug bacteriile. Ca să scapi de disconfort, ia o lingură de suc proaspăt, făcut la storcătorul de fructe din ceapă și flori de ceapă. Un alt lucru pe care îl poți face este să înmoi un burețel demachiant în suc de ceapă și să-l așezi pe gingia care te doare.

CITEȘTE ȘI 10 leacuri „băbeşti” pentru durerile de dinţi şi măsele