Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel a raportat duminică o scădere cu 94% a cazurilor simptomatice de Covid-19 în rândul celor 600.000 de persoane care au primit două doze de vaccin Pfizer, transmite Reuters.

Organizația de menținere sănătății Clalit, care îngrijește peste jumătate dintre israelieni, a spus și că cei vaccinați sunt cu 92% mai puțin predispuși să facă o formă gravă a bolii provocate de noul coronavirus.

„A fost o reducere cu 94% a ratei infecţiei simptomatice şi o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii, comparativ cu 600.000 subiecţi similari care nu fuseseră vaccinaţi. Eficienţa vaccinului se menţine la toate grupele de vârstă, inclusiv la cei cu având peste 70 de ani”, a raportat organizaţia într-un comunicat.

Israelul a vaccinat peste 3,8 milioane de persoane, dintre care 2,4 milioane au primit a doua doză şi intenţionează să-şi vaccineze întreaga populaţie de peste 16 ani până la sfârşitul lunii martie.

„Publicarea rezultatelor preliminare în acest stadiu are scopul de a sublinia populaţiei nevaccinate că vaccinul este foarte eficient şi previne morbiditatea severă”, a explicat Clalit.

Organizaţia a precizat că până în prezent studiul a fost efectuat pe subiecţi la cel puţin şapte zile după ce au primit a doua doză de vaccin şi va fi extins ulterior.

Israelul a administrat până acum populaţiei sale numai vaccinul Pfizer/BioNTech, deşi dispune şi de o cantitate mică de vaccin de la compania americană de biotehnologie Moderna.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala