Cele 14.000 de doze de vaccin Moderna  au ajuns în țara noastră, astfel că românii acum au la dispoziție două vaccinuri antiCovid aprobate de Uniunea Europeană. Mediucul Adrian Marinescu a vorbit, într-o intervenție prin Skype la Realitatea PLUS, despre eficiența celor două vaccinuri, subliniind importanța campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus, în contextul mutațiilor pe care le poate suferi virusul. 

„E important sa avem mai multe variante (de vaccin -n.r.) pentru ca ne trebuie multe doze intr-un interval scurt. Fiecare din aceste vaccinuri trebuie sa treaca prin niste etape foarte clare. In Europa, vorbim de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), de Comisa Europeana”, a afirmat medicul de la Matei Balș. 

Potrivit acestuia, mutatiile identificate pana acum în cazul virusului SARS-CoV-2 „nu interfera cu procesul de vaccinare”. „E clar ca un virus poate sa sufere mutatii in orice moment. Ce se va intampla peste 10 luni trebuie monitorizat si daca va fi nevoie, va fi modificat (vaccinul – n.r.). Eficacitatea plecata de la studii clinice, e mai mult decat similara – 95% Pfizer, 94,5% – Moderna. Sunt cu profil de siguranta aproximativ la fel. Cand vorbim de Pfizer, avem deja experinta a unui numar mare de persoane care s-au vaccinat si nu au fost reactii majore”, a explicat medicul.

El a aratat ca nu crede ca va fi folosit mai mult vaccinul Moderna decat cel Pfizer, precizand, in schimb, ca acesta este „mult mai stabil legat de conditiile de pastrare”. „Pentru persoanele care se vaccineaza nu e nicio diferenta”, a aratat Adrian Marinescu.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala