Managerul Institutului „Victor Babeș” din București, medicul Emilian Imbri, a declarat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că strategia națională de vaccinare antiCovid trebuie respectată, eventualele pierderi în cazul dozelor de vaccin rămase după diluția serului fiind „planificate”. „Daca nu sunt foarte mari (pierderile -n.r.), nu e o problema”, a afirmat Imbri. 

„Prima serie de vaccinare e adresata personalului din spitale. Aici vorbim despre tot ce este angajat cu acte in regula in spitale, de la instalatori, personal testa, inclusive studentii care sunt repartizati si platiti – mai ales pentru spitalele clinice – toata lumea beneficiaza de acest vaccin, cu conditia sa isi si doreasca sa il faca”, a afirmat Imbri. 

Potrivit medicului, dintr-un flacon avem 5 persoane care se pot vaccina pe baza de palnificare: „Daca, sa zicem, intr-o zi avem 120 de pers planificate, atea persoane vaccinam (…) Aceste lucruri se inseriaza. Ele vin special aceste prime doze pentru personal medical. Serul poate sta la frigider 6 zile. Sa zicem 5, ca sa fim siguri. (…) Din cei peste 500 de salariati de la Spitalul Victor Babes, care au semnat ca vor sa se vaccineze, s-au vaccinat aproape toti”.

Managerul Spitalului Victor Babes a precizat ca in urma campaniei de vaccinare desfasurate la nivelul unitatii medicale pe care o conduce au mai rams 5 doze nefolosite, precizand ca a anuntat Comisia de vaccinare despre asta si ca dozele „le-a intros inapoi”. 

„De aici pierdem sirul (in sensul ca nu mai stie ce se intampla cu acele doze – n.r.). INSP a venit si le-a preluat”, a mai spus Imbri, adaugand: „Nu trebuie sa va speriati pentru ca sunt niste pierderi planificate. Daca nu sunt foarte mari – nu e o problema. Fiecare manager poate sa isi asume responsabilitatea si sa procedeze de cuviinta. Domnul manager al Spitalului din Gaiesti nu a facut niciun rau si a vaccinat niste persoane.(…) Totusi, noi trebuie sa respectam strategia: daca s-a hotarat intai sa fie vaccinat corpul medical si tot ce lucreza in spitale, ii facem pe ei mai intai”.

Sursa: Realitatea de Bucuresti