Județul cu cele mai multe infectări în prima fază a epidemiei de coronavirus are medici care refuză vaccinarea împotriva COVID-19, transmite Realitatea PLUS. Peste 60 la sută dintre doctorii, asistentele, infirmierele și îngrijitoarele de la Spitalul Județean din Suceava nu sunt de acord să li se administreze serul imunologic.

Din rândul cadrelor medicale care vor să se imunizeze împotriva COVID-19, majoritatea sunt medici.

Cei mai mulți care refuză sunt asistente și infirmieri, cu toate că Suceava a pierdut din cauza infecției cu noul coronavirus doi angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Suceava. Din totalul celor 358 de angajaţi ai SAJ, doar 162 vor să se vaccineze. Cei care au murit la începutul epidemiei de coronavirus sunt ambulanţierii Cristian Stupiuc, în luna aprilie, şi Ion Irimescu, în luna mai. Iar ieri, luni, 28 decembrie, un medic anestezist  sucevean a pierdut lupta cu noul coronavirus, la 46 de ani.

Citește și Doliu în lumea medicală suceveană – Doctor din prima linie, RĂPUS de COVID-19

Principalul motiv al celor care refuză este că vor să vadă ce se întâmplă cu cei care s-au vaccinat. Ei nu recunosc oficial că refuză să se vaccineze, comentariile în acest sens fiind numeroase în mediul online, pe rețelele de socializare.

Din primul lot simbolic de vaccinuri anti COVID-19 care a ajuns săptămâna trecută în România, Suceava a primit 250 de doze. În total, în primele două zile de la începerea vaccinării împotriva COVID-19 în țara noastră, s-au vaccinat 150 de cadre medicale în județul Suceava. Duminică, 27 decembrie, s-au vaccinat 50 de persoane, iar a doua zi, luni, 28 decembrie, s-au vaccinat alte 100 de cadre medicale. O a doua doză de vaccin anti COVID-19 urmează să fie administrată la trei săptămâni, o lună de la prima doză.

Prima persoană din județul Suceava căreia i s-a administrat vaccinul anti-COVID-19 a fost medicul Monica Terteliu, şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean „Sf.Ioan cel Nou”, care a fost infectată de două ori cu noul coronavirus. 

Nu doar cadrele medicale refuză vaccinarea. Dintre cei 500 de farmaciști din tot județul Suceava, doar 182 au anunțat până acum că doresc să se vaccineze împotriva COVID-19.

Sursa: Realitatea de Suceava