Ministrul Sănătîții,Nelu Tătaru efectuează joi o vizită la Constanța, pentru a evalua situația epidemiologică din județ și capacitatea de tratare și testare în ceea ce privește infecția cu virusul SARS-CoV-2.

„Avem trei-patru săptămâni grele pentru a intra pe un platou. Haideți să participăm cu toții la scăderea numărului de cazuri Se vor mai lua restrictii la nivel local, nu se impune carantinare la nivel național. Într-o localitate unde avem o creştere a numărului de cazuri, atunci se impun şi restricţii suplimentare.  Noi mergem efectiv pe măsuri locale. De exemplu, miercuri, am avut 21 de judeţe cu peste 100 de cazuri, am avut 3 judeţe cu peste 300 de cazuri. Avem anumite zone în care avem peste 3 indicele, 6 judeţe. Sunt locuri în care ar trebui ca aceste măsuri să se impună, avem acele reguli, avem acele hotărâri de guvern sau hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care, după evaluarea DSP-ului, în cele 24 de ore, avem 48 de ore în care putem vedea evoluţia şi putem impune acele restricţii”, a declarat ministrul.

Tătaru a precizat că se va face o extensie la ATI de 14 paturi la Spitalul Județean, 12 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie și 7 paturi la Spitalul Mangalia.

Întrebat dacă din decembrie va fi disponibil un vaccin în România, ministrul sănătății a răspuns că există această posibilitate la nivelul întregii comunități europene. “Noi suntem angrenați Comunitatea Europeană pentru acest vaccin, rămâne să vedem…Sunt mai multe firme producătoare, sunt opt firme producătoare, Comisia Europeană are discuții cu trei firme producătoare, în măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi.Toată achiziția se face prin Comisia Europeană la care noi suntem parteneri și va fi distribuită către fiecare stat în parte, dar avem speranța pentru sfârșitul anului, începutul anului viitor.Sunt vaccinuri care au anumite condiții, minim 70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt la 28 de grade. Noi suntem pregătiți pentru ambele tipuri de vaccinuri, avem pregătită și rețeaua.

Vor fi cei care sunt în prima linie, personalul medical, iar apoi pentru cei din linia a doua, persoanele cu risc, cu vârstele extreme în general sunt niște criterii pregătite și le vom avea gata atunci când vom avea și vaccinul.”

Nelu Tătaru a discutat și cu autorităţile locale, cu conducerile unităţilor sanitare şi cu cadre medicale la Constanța, iar ulterior se va deplasa și la Mangalia.

Vizita ministrului Sănătății face parte din seria deplasărilor pe care acesta le efectuează în țară pentru a evalua necesarul de echipamente pentru secțiile de anestezie și terapie intensivă, în contextul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri de Covid-19.

 

Sursa: Realitatea de Constanta