În contextul pandemiei de coronavirus, recomandarea autorităților este să ne spălăm des pe mâini, pentru a evita infectarea cu temutul virus. La fel de important este să folosim cremă imediat după spălatul pe mâini, pentru a nu ajunge ca prin crăpăturile produse de uscarea pielii să poată pătrunde ușor orice microb, spun medicii.

Spălatul excesiv pe mâini și folosirea dezinfectantului des ne dăunează grav mâinilor. Aceste obiceiuri de igienă duc la uscarea pielii și la îndepărtarea stratului de grăsime natural protector de pe suprafața pielii. Stratul de grăsime este foarte important pentru că acționează ca o barieră naturală, foarte eficientă, împotriva substanțelor iritante, agresive, dar mai ales împotriva microbilor, inclusiv virusuri și bacterii.

Așa că este foarte important ca în timp ce dezinfectăm pielea să avem grijă și să o hrănim, să refacem această barieră lipidică. Pentru aceasta e bine să ungem pielea mâinilor de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu creme emoliente. Cremele să fie cu conținut crescut în grăsimi și ceramide. Dacă pielea e în continuare uscată, atunci folosim crema de mai multe ori în timpul zilei, de preferat imediat după spălatul pe mâini.

Și pielea de pe față are de suferit. Purtatul măștii poate duce la iritații în zona bărbiei, a nasului, pe conturul maxilarului. În acește zone, secreția de sebum în exces se combină cu transpirația, cu praful și cu bacteriile, avertizează Dana Sota, expert în beauty. Spray-ul cu apă termală ar trebui să fie un accesoriu de nelipsit din geanta fiecărei persoane care poartă mască mai multe ore pe zi, așa cum sunt și șervețelele antibacteriene sau gelul dezinfectant pentru mâini.

Aportul zilnic de lichide și vitamine, precum și o dietă echilibrată pot fi de mare ajutor pentru sănătatea și fermitatea pielii, mai spune dermatologii.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala