Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului lucrează în prezent la un proiect care ar permite întreprinderilor farmaceutice autohtone să lanseze  medicamentul remdesivir, care este un produs medicamentos, întrebuințat în lupta cu noul coronavirus, notează IPN.

„În Republica Moldova, în prezent, activează șase producători care dețin certificat de reguli de bună fabricație. Din acești șase producători, practic, există un producător care deține linie de producere pentru a asigura fabricarea de Remdesivir.

În acest sens, au fost lansate unele discuții cu companiile, autoritățile din mai multe state pentru a identifica soluții în vederea inițierii în termeni cat mai rapizi a producerii de Remdesivir la noi în țară.

Este un produs solicitat, în acest sens, depunem tot efortul pentru a lansa această producere în țară”, a declarat Eremei Priseajniuc în cadrul emisiunii „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune.

Întrebat ce volume de medicament ar putea produce Republica Moldova, funcționarul a dat asigurări că acesta va ajunge atât pentru piața locală, cât și pentru export.

„Urmează inițial să fie obținută această permisiune. Remdesivirul este un produs brevetat. Există dreptul de proprietate intelectuală asupra acestui produs, deținut de o companie americană, conform legislației internaționale, urmează să fie obținută această patentă pentru producerea medicamentului.

Pentru Republica Moldova ar fi un succes enorm, dacă va fi lansată această co-producere de Remdesivir în țara noastră”, a adăugat funcționarul.

Cota participativă a producătorilor de medicamente pe piața farmaceutică din țară este de 10%, iar majoritatea dintre ei produc în prezent medicamente care sunt utilizate în lupta cu virusul COVID-19.

Sursa: Realitatea din Moldova