Medicii din Iași trag un semnal de alarmă și spun că Terapia intensivă nu mai face față iar în scurt timp vor fi nevoiți să aleagă pe cine tratează și pe cine nu, dacă noile cazuri zilnice de coronavirus continuă să crească. În plus, numărul medicilor, al personalului medical disponibil este mult prea mic pentru infectările în lanț din ultima perioadă și se apropie de „pragul roșu”, mai spun cei din Iași, potrivit realitatea.net

„Terapia Intensivă nu mai face faţă. Dacă 5% dintre cazurile noi ajung în ATI, în două săptămâni, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăţ.

„S-au făcut 11 externări ieri; sigur, acele locuri vor fi ocupate, iar ieri, la prânz, aveam două locuri libere care s-au ocupat imediat. În acest moment, în spital, există mulţi pacienţi cu factor de risc major în ceea ce priveşte COVID 19. Locurile libere există doar de la o zi la alta, sau de la o raportare la alta, amintind faptul că avem două raportări pe zi spre DSP”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobăţ.

Și șeful compartimentului ATI din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași spune că „ne apropiem cu pași repezi de o sufocare a sistemului sanitar”:

„Medicii de la ATI au atenţionat încă de la începutul lunii mai că posibilitatea să ajungem în acest moment există. Şi am ajuns… Şi asta chiar dacă am făcut un apel la populaţie să respecte măsurile de protecţie. Să nu bagatelizeze acest virus. Din nefericire, aceste reguli nu au fost respectate. Am ajuns în acest moment critic, şi ne apropiem cu paşi repezi de o sufocare a sistemului sanitar”, a declarat şi dr. Florin Roşu, şeful compartimentului ATI din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.

Situaţia de la Terapie Intensivă „este critică, sunt pacienţi intubaţi, inclusiv la UPU a Spitalulului Sfântul Spiridon, care au şi infecţia cu noul coronavirus. La Terapie Intensivă nu mai este nimic. Nici un pat liber. Este în lucru deschiderea compartimentului de şase paturi de Terapie Intensivă de la Spitalul CFR. (…) Acţionăm pentru a deschide secţia externă de spital modular de la Leţcani, iar până atunci să obţinem 60 de paturi de la Spitalul CF Paşcani”, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. 

„Dacă e să ne luăm după rata de infecţie, mai avem până la 3%, noi suntem la 1,7%. În schimb, o rată care nu se calculează, din punctul de vedere al resurselor umane, suntem foarte aproape de pragul roşu”, a adăugat Vasile Cepoi. 

Potrivit ultimei raportări, de miercuri, 7 octombrie, când a fost ziua celui mai negru bilanț COVID-19, fiind aproape de pragul de 3.000 de cazuri zilnice. Până miercuri, în Iași s-au înregistrat 157 de noi cazuri COVID-19, al doilea cel mai mare bilanț la nivel național, după Capitală. De la începutul pandemiei în Iași s-au înregistrat 5.922 de cazuri, cele mai multe din țară după București, Suceava, Prahova și Brașov.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala