Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a anunțat că peste 20 de copii sunt internați în prezent la secția de Terapie Intensivă a institutului. Medicul a mai spus că destul de curând toate spitalele din România vor deveni COVID și că ne mai așteaptă încă trei ani de luptă cu noul coronavirus până se va încheia epidemia.

 Adrian Streinu Cercel a declarat că în prezent sunt internați „foarte puțini” copii la Terapie Intensivă în Institutul „Matei Balș”: „Sunt 21 de copii internaţi astăzi (marți, 8 septembrie – n.red.)”, potrivit realitatea.net

Despre tratamentele aplicate pentru copii, medicul a precizat că diferă în funcție de greutatea acestora. 

În urmă cu două săptămâni, șeful DSP București anunța că numărul paturilor COVID pentru copii este foarte mic la nivelul Capitalei și cerea o situație a acestora până mâine, 10 septembrie, pentru a suplimenta numărul acestora, în perspectiva începerii anului școlar.

Doar 12 locuri pentru copii erau libere în toată Capitala în ultima săptămână a lunii august, „total insuficient”, avertiza de atunci generalul-maior în rezervă Ionel Oprea.

„Am dat dispoziție să se documenteze clar, să știm din 10 septembrie câte paturi sunt și să cerem acestor spitale să ne spună clar care este capacitatea maximă de izolare a copiilor care, în mod nefericit, vor fi infectați”. (…) Trebuie să ne gândim și la celelalte spitale de pediatrie din București. De exemplu, la Spitalul Grigore Alexandrescu, care e multipavilionar, putem să discutăm acolo dacă pot pune la dispoziție, la nevoie, un pavilion întreg”, a spus pe 25 august coordonatorul DSP București.

În același context, Streinu-Cercel a anunțat și că „într-un timp, nu foarte îndepărtat, toate spitalele din România vor fi spitale COVID.”

„Spitalele nu vor mai semăna cu ce au fost spitalele înainte. Ele vor fi modificate cu circuite total diferite de tip triaj, covid, non covind. (…) Dacă până acum medicul vorbea faţă în faţă cu pacientul, de acum se impune distanţa între cei doi parteneri de discuţie. Lucrurile se vor schimba foarte mult. O serie de investigaţii sunt amânate tocmai că nu există acces imediat în zonele care sunt non-covid sau în zonele covid. Lucrurile se schimbă esenţial. Practic, toată lumea va avea de clădit un nou sistem sanitar bazat pe cu totul alte modalităţi de circulaţie în interiorul acestor spitale”, a mai spus managerul Institutului „Matei Balș”.

Despre cât timp ne vom mai confrunta cu epidemia de coronavirus, prof. dr. Streinu Cercel anticipează că se va termina în 2023.