Virusul SARS-COV-2 poate creea în corpul celor infectaţi trombi, adică cheaguri de sânge care pot ajunge la creier, plămâni, inimă, fapt ce ar duce la posibile complicaţii mortale.

O echipă de medici de la Spitalul Colentina (spital suport Covid) a făcut un studiu unic în lume. Ei au analizat evoluţia bolii în cazul a 91 de pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2.

Ideea le-a venit după ce au văzut la necropsie cheaguri în aproape toate organele celor care au murit de Covid. Echipa a aflat una dintre posibilele explicaţii pentru aceste cheaguri: nivelul scăzut de proteină S, care are funcţie anticoagulantă. Genetic, unii oameni au acest nivel scăzut. 

Potrivit realitatea.net, studiul ar putea deschide drumul unor tratamente revoluţionare pe viitor, însă este adevărat că ipoteza mai trebuie completată cu cercetări suplimentare.

„Pacienţii aceştia, toţi cu Covid, au avut proteina S scăzută, şi am arătat că există şi o relaţie doză – efect, care e un criteriu de cauzalitate, adică cu cât pacienţii au fost mai gravi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută. Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor, deja se face tratament anticoagulant, la pacienţii mai puţin gravi doar profilactic, la pacienţii gravi se face tratament anticoagulant ca şi cum ar avea tromboză. Ideea asta a venit descoperindu-se la necropsie o serie de microtromboze în multe organe, nu numai în plămâni, şi în rinichi şi în vasele intestinului şi în alte părţi, clinic diverse tromboze care au apărut mult mai frecvent decât la pacienţii care nu aveau Covid”, a declarat Cristian Băicuş, medic primar boli interne la Spitalul Colentina şi unul dintre coordonatorii studiului.