Tratamentul cu plasmă poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19, dar România are puțini donatori. Aproape 2 la sută dintre toți românii care s-au vindecat până acum de COVID-19 au donat plasmă pentru cei bolnavi! Un număr de 671 de români vindecați au donat plasmă pentru tratarea pacienților infectați, în primele 4 luni de la debutul colectării de plasmă convalescentă în România, arată datele Institutului Național de Hematologie Transfuzională, prezentate luni  de Ministerul Sănătății. Față de luna mai, când numărul donatorilor de plasmă după contractarea COVID-19 era de 80, numărul s-a mărit de opt ori.

671 de români vindecați de COVID-19 au donat plasmă până pe data de 21 august – arată cele mai recente date disponibile, puse la dispoziția Ministerului Sănătății de Institutul Național de Hematologie Transfuzională. Până vineri, 34.523 pacienți au fost declarați vindecați, potrivit datelor bilanțului coronavirus anunțate de autorități la sfârșitul săptămânii trecute. Numărul celor vindecați a ajuns luni, 24 august, la  35.517 pacienți declarați vindecați.

Procesul de colectare a plasmei de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratarea pacienților infectați a demarat în România pe 28 aprilie, la două luni de la primul caz de infecție cu noul coronavirus înregistrat în țara noastră.

Donarea de plasmă se face prin două metode: plasmafereză și donare standard (sânge total).

Pentru tratarea unui pacient infectat cu coronavirus sunt necesare, în esență, trei unități de plasmă convalescentă recoltată de la foști pacienți vindecați, care au dezvoltat anticorpi.

Colectarea de plasmă se face, teoretic, în 18 centre de transfuzie din România – toate dotate cu aparate de plasmafereză (recoltare de plasmă).

Tratamentul cu plasmă este într-adevăr unul care „le poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19. Nu terminalii, nu formele critice. Dar cei gravi, care se află în secțiile de Terapie Intensivă, pot fi salvați de tratamentul cu plasmă”, explică medicul Virgil Musta, șef de secție și coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, potrivit HotNews.ro.

Acesta admite că un număr foarte mic de români vindecați de COVID-19 donează plasmă în acest moment: „Deși, atunci când pleacă din spital, mulți promit că vor veni să doneze, că vor ajuta, în momentul în care ar trebui să meargă să doneze, nu toată lumea dă curs. În plus, dintre pacienții vindecați de COVID-19, nu toată lumea are suficient de mulți anticorpi”.

Pe de altă parte, medicul timișorean precizează că tratamentul cu plasmă nu li se administrează tuturor pacienților cu COVID-19, ci în anumite condiții: „Este util în anumite etape, la anumite forme ale bolii, la anumiți pacienți – de exemplu, pacienții cu insuficiență renală au contraindicație, pentru că dacă le dai, le agravează insuficiența renală”.