Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a transmis vineri un mesaj cu prilejul Zilei Medicinei Militare, în care subliniază că aceasta reprezintă un segment important care asigură servicii recunoscute pentru înaltă performanţă şi calitate atât pentru efectivele militare, cât şi pentru populaţia civilă.

„Astăzi se împlinesc 157 ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc prin care a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei. (…) În această zi de sărbătoare urez mult succes colegilor militari.
Mulţumesc personalului medical militar, precum şi întregului personal medical din sistemul medical pentru răspunsul la cea mai mare provocare sanitară din ultimul secol, pandemia SARS-CoV-2, fără precedent în timpurile moderne. Încă o dată s-a dovedit că, indiferent de situaţia socială, economică, politică a ţării, personalul medical a ştiut să răspundă prezent şi să respecte jurământul depus cu scopul asigurării tratamentului necesar pacienţilor noştri”.

Ziua Medicinei Militare este marcată anual la 21 august. Prin semnarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a Înaltului Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862 luau fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, acesta fiind momentul constituirii unui element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare, potrivit directiamedicala.mapn.ro.

Astfel, se atesta medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei. 

În memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial a fost ridicat în Bucureşti, în anul 1932, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat în Piaţa Operei, în vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină şi este înscris în Lista monumentelor istorice.