Astăzi are loc examenul de admitere la facultatea de medicină, cu un numar record de candidați, peste 3.300. Din cauza epidemiei de COVID-19, pentru prima dată în istorie, acesta va avea loc în cel mai mare centru expozițional din țară. Cu excepţia celor 46 de olimpici care sunt declarați deja admiși, tinerii vor concura pentru ocuparea celor peste 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 292 de locuri cu taxă scoase la concurs.

În București examenul are loc de la ora 9.00, în mai multe spații din Centrul Expozițional Romexpo, în condiții speciale: purtarea obligatorie a măștii de protecție, măsurarea tempetarurii la intrarea în sală, prezentarea unei declarații pe proprie răspundere cu privire la starea de sănătate.

“Alegerea Centrului Expozițional Romexpo pentru desfășurarea acestui concurs important cred că a fost cea mai bună opțiune, spațiile de aici, de peste 10.000 de metri pătrați, dându-ne posibilitatea de a le oferi tuturor candidaților condiții optime pentru a susține examenul, cea de a doua variantă a locației, pe care am analizat-o, Arena Națională putând să genereze un disconfort termic concurenților, temperaturile acestui sfârșit de lună anunțânu-se extrem de ridicate chiar și pentru ore matinale. Totodată, vor fi respectate cu strictețe toate măsurile de prevenire împotriva COVID 19, începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștilor de protecție facială și bineînțeles distanțarea socială de minim 1,5 metri între candidați”, a precizat rectorul UMF “Carol Davila”, Viorel Jinga, citat într-un comunicat de presă.
 
Pentru cele 660 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.246 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 541 de candidaţi/180 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie, 134 de candidaţi/150 de locuri, iar pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu), 405 de candidaţi/170 de locuri. Pentru candidații ale căror medii de admitere, nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 292 de locuri cu taxă.

Şi la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași sunt așteptați să susțină examenul de admitere 2.300 de candidați. Sunt 100 de amfiteatre puse la dispoziția lor, astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare. Concurenţii cu temperatură mai mare de 37,3 grade vor avea la dispoziție săli separate, ca să nu piardă examenul.