Reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Dr. Alexandru Rafila a explicat, miercuri, că numărul cazurilor COVID-19 în creștere, se datorează nerespectării măsurilor de distanțare și de igienă, potrivit realitatea.net. Profesorul Alexandru Rafila spune că dacă se ajunge la 500 de cazuri noi zilnic, medicii ar putea lua măsuri care să oblige populația să respecte regulile minime de prevenție.

”Transmiterea comunitară este evidentă. Bineînțeles că este și o rată a transmiterii care depășește 1% în acest moment și numărul de cazuri noi este mai mare decât numărul de cazuri care se externează. Numărul de pacienți aflați în spitalizare a crescut de la circa 4900 la 5800. Procentul de pozitivitate al probelor a crescut de la 1,5% la 3%. Rata de multiplicare, în jur de 1,2%”, a spus, miercuri, Alexandru Rafila.

Studiu național privind infectarea pupulației cu virusul Sars-Cov-2: ”A început colectarea de către județe, pe măsură ce se acumulează vor fi trimise la INSP. Nu știu dacă se dau rezultate intermediare, de obicei se analizează toate serurile și, la sfârșit, trebuie să avem o opinie. Dacă dăm rezultate parțiale, nu va avea semnificație”, a mai spus Alexandru Rafila.