Un vaccin împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2 dezvoltat la un institut din China a dat rezultate bune la testele pe animale, au anunțat cercetătorii înainte de a începe testele pe oameni.

Este vorba de vaccinul-candidat BBIBP-CorV care a înregistrat rezultate foarte bune în privința răspunsului imunitar la testele pe animale, scrie Reuters, care citează un un articol publicat de cercetători chinezi într-o revistă medicală.

Cercetătorii chinezi urmează să înceapă testele cu acest nou vaccin pe cel puțin 1.000 de oameni.

Vaccinul BBIBP-CorV este dezvoltat de Institutul de Produse Biologice din Beijing. Acesta este doar unul din cele cinci vaccinuri-candidat pe care China le testează pe om. În prezent, în lume, sunt dezvoltate aproape 100 de vaccinuri anti-COVID-19. 

Potrivit rezultatelor înregistrate, vaccinul BBIBP-CorV permite stimularea anticorpilor care blochează virusul la maimuţă, şobolan, porcul de India şi iepure. Nu a fost înregistrat până în prezent niciun efect advers deosebit, mai spun cercetătorii în articolul publicat de revista medicală „Cell” la sfârșitul săptămânii trecute. 

Vaccinul dezvoltat de institutul din Beijing pare sigur și capabil să genereze un răspuns imun la animale și nu a declanșat producerea de anticorpi care să stimuleze infecția, asa-zisul fenomen de crestere a dependentei de anticorpi, însă acest lucru nu garantează totuși că fenomenul nu se va produce în cazul testelor pe oameni.

Potrivit cercetătorilor chinezi, aceste rezultate susțin evaluarea suplimentară a BBIBP-CorV într-un studiu clinic.