Nelu Tătaru a anunțat duminică seară că este posibil ca pe 15 iunie să nu fie luate noi măsuri de relaxare ci să fie prelungită starea de alertă. Motivul invocat este creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus din ultimele zile și persistența transmiterii comunitare în România. În același timp, ministrul Sănătății a mai spus că posibilele noi măsuri din al treilea val de relaxare sunt discutate luni și marți, cu premierul și cu Comitetul științific, și vor fi anunțate la mijlocul săptămânii.

„Pe 15 încă suntem în starea de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide.  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgență, prezidat de prim-ministru, va decide sau nu prelungirea stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă înseamnă că avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Nouă ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai putem sau  să nu mai prelungim acea stare de alertă, având în vedere şi evoluţia (…) Uitaţi-vă că am avut şi focare noi, la Slatina în spital, în unităţi din judeţul Iaşi. Încă avem o transmitere în comunitate”, a avertizat ministrul Nelu Tătaru duminică seară, la un post TV.

„Sper ca aceste măsuri de relaxare (de la 1 iunie – n.red.) să meargă cu respectarea acelor norme de desfăşurare și punere în funcțiune tocmai pentru a putea ajunge cât mai curând la ce pomeneam săptămâna trecută, acea viață cvasinormală, sfârşitul lui iulie – începutul lui august”, a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a anunțat că o decizie privind al treilea val de relaxare urmează să fie luată în următoarele zile și va fi anunțată oficial în ziua de joi, pe 11 iunie.

„Mâine (luni – n.red.) avem întâlnire cu premierul, iar marți o să avem întâlnire în comitetul științific vizavi de o a treia etapă de relaxare, în care gândim efectiv mall-uri, dar în ce condiții… După cum știți, pe 12 se termină anul școlar, deci părinții care stăteau în acest moment cu copiii acasă se vor întoarce (la serviciu – n.red.) și va trebui să găsim alternative pentru ce înseamnă grădinițe, creșe sau afterschool-uri, dar toate aceste lucruri le gândim zilele următoare, urmând ca joi să anunțăm acele noi măsuri de relaxare”, a spus Nelu Tătaru.