O boală misterioasă care afectează copiii și ar putea fi legată de noul coronavirus a alarmat oficialialitățile newyorkeze, care caută răspunsuri pe măsură ce infecțiile cresc. Medicii numesc boala care a spitalizat zeci de copii drept „sindrom inflamator pediatric multisistem”, iar oficialii din domeniul Sănătății cred că acesta ar putea fi legat de noul coronavirus. Până în prezent, trei copii au murit din această cauză la New York, potrivit informațiilor furnizate de guvernatorul Andrew Cuomo, informează CNN, citat de realitatea.net.

Autoritățile din New York investighează acum dacă nu cumva aceste cazuri contrazic ideea potrivit căreia copiii sunt mai puțin expuși riscului de infectare cu noul coronavirus, a mai spus Cuomo.

Care sunt simptomele?

Potrivit lui Cuomo, sindromul inflamator pediatric multisistem nu prezintă caracteristicile coronavirusului la copiii care au fost diagnosticați. In schimb, acesta prezintă simptome similare cu boala Kawasaki și sindromul de șoc toxic.

Boala Kawasaki provoacă inflamații în pereții arterelor și poate limita fluxul de sânge care ajunge la inimă. În plus, aceasta este însoțită, printre altele, de o temperatură ridicată a corpului, care poate dura chiar și peste cinci zile, erupție cutanată a pielii, glandele umflate ale gâtului, buze crăpate, umflarea mâinilor și picioarelor și roșeața ochilor.

Cei mai expuși pericolului sunt copiii sub 5 ani.

Kawasaki este o cauză principală a bolilor de inimă în Statele Unite, cu complicații care includ chiar anevrisme.

De cealaltă parte, sindromul de șoc toxic este cauzat de o toxină produsă de unele forme ale bacteriei de tip stafilococ și implică febră, șoc și probleme cu mai multe organe ale corpului, potrivit Bibliotecii Naționale a Medicinii din SUA.

Diferența de simptome ar putea fi atribuită sindromului inflamator pediatric multisistem, fiind o a doua fază a bolii coronavirusului, după cum a declarat recent medicul pediatru Glenn Budnick.

„Sistemul imunitar reacționează excesiv la virus și, deoarece acestea sunt boli inflamatorii, această reacție excesivă poate provoca o boală asemănătoare cu Kawasaki”, a explicat Budnick.

Cât de răspândite sunt infecțiile?

În prezent, Departamentul de Sănătate al statului New York studiază cazurile a 85 de copii. Cei mai mulți dintre ei au fost depistați pozitivi la testul pentru coronavirus sau în sângele lor au fost descoperiți anticorpi pozitivi.

În plus, Seattle a raportat un caz la un adolescent sănătos care a dezvoltat simptome de șoc toxic ce l-au trimis direct la unitatea de terapie intensivă, potrivit KIRO, afiliat CNN, iar o echipă de la Spitalul de Copii Stanford din California a raportat și ea un caz similar.

De parcă asta nu ar fi tot, cazuri similare au fost raportate și la nivel internațional. Este vorba despre un număr mic de copii din Regatul Unit al Marii Britanii, care s-au îmbolnăvit recent de acest sindrom rar, ce ar putea fi legat de coronavirus.

Mai mult decât atât, cazuri ca acestea au fost semnalate și în Italia și Spania. Dureri abdominale, simptome gastrointestinale și inflamații cardiace sunt frecvente în aceste cazuri, susțin specialiștii britanici.

Deși este „încă o situație în plină dezvoltare, este o situație serioasă”, a spus Cuomo.

Potrivit acestuia, Departamentul de Sănătate din New York comunică cu CDC și cu oficialii federali în privința acestor cazuri, iar CDC a solicitat statului să dezvolte criterii naționale de identificare și depistare a bolii, astfel încât profesioniștii din domeniul sănătății din toată țara să știe ce să caute.

Riscul potential de îmbolnăvire în cazul copiilor apare într-un moment de anxietate accentuată, deoarece coronavirusul a ucis peste 79.000 de oameni la nivel național, în Statele Unite ale Americii.