Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în România se raportează toate decesele pacienţilor infectaţi cu COVID-19, indiferent dacă virusul a fost cel care a dus la moartea acestora sau dacă a fost vorba despre multiple comorbidităţi asociate infecţiei cu virusul corona.

„Noi ne-am propus să raportăm toate persoanele decedate care au fost infectate cu coronavirus. Nu spun că au murit din cauza coronavirusului, au fost infectate. În ultima săptămână, 87% din cazuri aveau comorbidităţi. Un cumul de factori, infecţia cu coronavirus, precum şi bolile coexistente au dus la deces.

Există, cele pe care le găsim fără comorbidităţi şi pe care le găsim cu insuficienţă multiplă de organ, iar necropsia ne dezvoltă în acel moment modificările organelor, pulmonar, cerebral sau vascular. O boală cronică poate fi decompensată de o reacţie pneumonică dată de coronavirus.

Noi am făcut o evaluare pentru lunile ianuarie, februarie şi martie a deceselor din spitale pe care le-a avut. Fluctuaţiile sunt foarte mici anul trecut faţă de acest an, aproape neînsemnate ca număr de decese, dar avem un factor declanşator, infecţia cu coronavirus.

Dacă ne uităm în celelalte state în care vedem şi o mie de decese pe zi, atunci putem să ne punem nişte întrebări, parcă anul trecut nu aveau acele o mie de decese pe zi. Sunt decizii conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care ne cerea să raportăm orice infecţie COVID şi atunci noi o raportăm, inclusiv la cei decedaţi. Sunt nişte studii care se fac la nivel european, sunt nişte evaluări pe care le facem noi şi decesele apărute într-un anumit focar ne dau şi evoluţia acelui focar.
Dacă avem protocolul dat pe Institutul Naţional de Medicină Legală în care un decedat COVID era testat înainte, după, la cei care erau decedaţi şi nu avem o testare, se făcea o testare, inclusiv pe fragment necroptic post mortem şi vedeam dacă este infectat COVID sau nu”, a explicat Nelu Tătaru.