Medicamentul experimental Remdesivir a fost aprobat oficial în Statele Unite pentru tratamentul pacienților cu forme grave de COVID-19. 

Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) a emis o autorizație de urgență invocând că beneficiile medicamentului antiviral  depășesc riscurile la care poate fi suspus pacientul, informează CNN

Remdesivir, produs de compania farmaceutică Gilead Sciences, s-a dovedit a fi eficient în recuperarea mai rapidă a pacienţilor care au coronavirus. 

Acest medicament antiviral a fost folosit în trecut contra Ebola. Remdesivir se adminstrează doar în cazul adulților, nu și al copiilor. La mijlocul lunii martie, Bruce Aylward, director general adjunct la OMS, confirma informația potrivit căreia acest medicament revoluționar ar putea trata simptomele de coronavirus.

La începutul săptămânii, un studiu finanțat de guvernul federal a arătat că pacienții tratați cu Remdesivir s-au recuperat mai repede decât pacienții care nu au luat medicamentul antiviral. Potrivit rezultatelor studiului, s-au vindecat cu 31% mai repede decât cei care au primit tratament placebo. Recuperarea este redusă de la 15 la 11 zile, potrivit studiului. Același efect pe care il are Tamiflu asupra gripei. Tamiflu nu vindecă imediat pacientii, insa reduce perioada în care acestia sunt bolnavi. 

Donald Trump a făcut vineri anunţul autorizării Remdesivirului de la Casa Albă, alături de directorul companiei Gilead Sciences, Daniel O’Day, şi de Stephen Hahn, comisarul FDA.

O veste bună vine si de la Bruxelles! Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a început procesul de evaluare a Remdesivir. Agenția va evalua toate datele privind acest medicament, inclusiv probe dintr-un studiu recent publicat în China pentru a evalua, cât mai curând posibil, beneficiile medicamentului, dar și riscurile care pot interveni la administrarea acestuia.

„Deși Remdesivir nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, acesta este disponibil, inclusiv în România, pentru pacienți prin studii clinice și așa-numitele programe de „utilizare compasivă”, prin care bolnavii pot avea acces la medicamente neautorizate în situații de urgență.

În Statele Unite, rezultatele preliminare ale unui studiu făcut de guvern au arătat că pacienții cărora li s-a administrat Remdesivir s-au vindecat cu 31% mai repede decât cei care au primit tratament placebo. Aceste date au fost apreciate de medicul Anthony Fauci, expertul de vârf al SUA în bolile infecțioase, ca fiind “foarte semnificative”.

Dacă procedurile de la nivelul UE se vor desfășura în mod accelerat, așa cum a anunțat deja Agenția Europeană pentru Medicamente, pacienții europeni vor putea beneficia de acest tratament la timp”, a explicat europarlamentarul Cristian Bușoi.