Rata de mortalitate provocată de COVID-19 în rândul bărbaţilor este de două ori mai mare decât cea a femeilor, potrivit unui studiu realizat în China, care constată totuşi că ambele sexe au aceleaşi probabilităţi de a contracta coronavirusul, relatează realitatea.net, citând concluziile unui studiu publicat de revista Frontiers in Public Health. 

 

Studiul în cauză a analizat diferenţele dintre pacienţii bărbaţi şi femei infectați cu coronavirus și a ajuns la concluzia că bărbaţii cu vârstă mai înaintată ar putea avea nevoie de îngrijiri suplimentare şi de un acces mai rapid la terapie intensivă.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la spitalul Tongren din Beijing (China) au analizat un ansamblu de date colectate de la 43 de pacienţi cu COVID-19 pe care i-au tratat chiar ei, precum şi datele de la 1.056 de persoane disponibile în registrele publice. În studiu au fost, de asemenea, incluse datele de la 524 de pacienţi infectaţi cu SARS în 2003 (cele două coronavirusuri aflate în spatele acestor boli sunt similare).

„La începutul lunii ianuarie am observat că numărul bărbaţilor care decedau de COVID-19 părea mai mare decât cel al femeilor”, a declarat Jin-Kui Yang, medic la acest spital din Beijing. Atunci a apărut întrebarea dacă bărbaţii sunt susceptibili să contracteze sau să moară de această boală.

Între pacienţi, cercetătorii au confirmat că persoanele în vârstă şi care aveau şi alte comorbidităţi aveau probabilităţi mai mari de deces.

Din datele pacienţilor cu COVID-19 examinate, peste 70% dintre decese s-au înregistrat în rândul bărbaţilor, ceea ce înseamnă, potrivit lui Yang, că bărbaţii au o rată de mortalitate de aproape 2,5 ori mai mare decât cea a femeilor.

În ansamblul datelor pacienţilor infectaţi cu SARS în 2003, cercetătorii au găsit o tendinţă similară, cu o rată a mortalităţii semnificativ mai mare în rândul bărbaţilor, mai artată sursa citată.