La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, a avut loc încă o prelevare de organe, unde au fost prelevate ficatul, rinichii şi corneea de la o femeie află în moarte cerebrală, care astfel va salva mai multe vieţi, scrie realitateadeiasi.net

„Este a treia prelevare din acest an de la o pacientă de 43 de ani care a suferit un AVC hemoragic. S-au prelevat rinichii, ficatul şi corneea. Ficatul a fost transplantat unui bărbat de 55 de ani, cu cancer hepatic, hepatocarcinom, iar ambii rinichi au fost tranplantaţi aceluiaşi pacient. Corneea urmează să fie transplantată săptămâna care vine, de echipa de medici de la Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon“, a declarat Raluca Neagu, coordonator Centrul Regional de Transplant Iaşi.

Conform Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), ficatul a ajuns la un pacient în vârstă de 50 de ani, care se afla pe lista de aşteptare cu diagnosticul de ciroză hepatică virus B şi hepatocarcinom. Echipa de prelevare a ficatului a fost formată din dr. Ciprian Vasiluţă şi dr. Mihai Zabara de la Spitalul „Sf. Spiridon“, iar intervenţia de transplant a fost realizată de echipa coordonată de prof. dr. Cristian Lupaşcu.

„Mulţumim medicilor şi echipelor din jurul lor care au făcut posibil ca din suferinţă să poată fi dăruită speranţă, precum şi conducerii unităţilor sanitare pentru implicarea în dezvoltarea Programului Naţional de Transplant“, au precizat reprezentanţii ANT.

De asemenea, rinichii au fost prelevaţi de echipa Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon“ şi transplantaţi. Ambii rinichi au ajuns la un bărbat în vârstă de 51 de ani din Botoşani. Acesta era cunoscut cu boală de rinichi încă din anul 2014, iar din septembrie 2019 începuse şedinţele de dializă, făcând câte trei pe săptămână la o unitate specializată din Botoşani. Acesta este cel de-al optulea transplant de rinichi din acest an, patru fiind de la donatori în moarte cerebrală şi patru de la donatori vii.