DNA a anunțat, sâmbătă dimineață, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea.

Potrivit unui comunicat al DNA, Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare este acuzată de luare de mită în formă continuată.

Pintea ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect “proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Redăm mai jos omunicatul DNA:

″În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Sorina Pintea, adusă la audieri de la Baia Mare

Fostul ministru al Sănătății a fost adusă sâmbătă dimineaţă de procurorii DNA care au luat-o de la Spitalul de Urgență Baia Mare, unde este manager.

În biroul de acolo al fostului ministru al Sănătăţii s-ar fi realizat un flagrant delict.

Sorina Pintea ar fi fost prinsă în timp ce ar fi primit o sumă importantă de bani. Se bănuieşte că ar fi fost o formă de cumpărare a bunăvoinţei Sorinei Pintea într-un contract de achiziţii publice a unor materiale destinate campaniilor de combatere a epidemiilor în spitalul respectiv.

După câteva ore petrecute în unitatea sanitară din Baia Mare, anchetatorii au adus-o în Bucureşti pentru audieri.

Sorina Pintea a devenit ministru al Sănătăţii pe 29 ianuarie 2018, în Guvernul condus de Viorica Dăncilă. A fost ministru până în toamna anului trecut, când a revenit în funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgentă Baia Mare, pe care a ocupat-o şi înainte de a face parte din Executiv.