Colesterolul este atât bun, cât și rău. La nivel normal, este o substanță esențială pentru organism. Cu toate acestea, dacă concentrațiile în sânge devin prea mari, devine un pericol tăcut care pune oamenii în pericol de atac de cord.

Colesterolul este prezent în fiecare celulă a corpului și are funcții naturale importante atunci când vine vorba de digestia alimentelor, producerea de hormoni și generatoare de vitamina D. Corpul îl produce, dar oamenii îl consumă și în alimente. Are aspect ceros și asemănător grăsimii.

Există două tipuri de colesterol:

  • lipoproteine cu densitate mică (LDL) sau colesterol „rău”
  • lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterol „bun”

Colesterolul este o substanță pe bază de ulei. Nu se amestecă cu sângele, care este pe bază de apă. Colesterolul are patru funcții primare, fără de care nu am putea supraviețui.

Acestea sunt:

  • contribuie la structura pereților celulari
  • alcătuiește acizii biliari digestivi din intestin
  • permite organismului să producă vitamina D
  • permite organismului să facă anumiți hormoni

Colesterolul ridicat este un factor de risc semnificativ pentru bolile coronariene și o cauză a atacurilor de cord. O acumulare de colesterol face parte din procesul care îngustează arterele, numit ateroscleroză. În ateroscleroză, plăcile se formează și provoacă restricția fluxului de sânge.

Reducerea aportului de grăsime din dietă ajută la gestionarea nivelului de colesterol. În special, este util să se limiteze alimentele care conțin: colesterol – prezent în alimentele de origine animală, carne și brânză și grăsimi saturate – aceasta apare în unele carne, produse lactate, ciocolată, produse coapte, prăjite și alimente procesate. Excesul de greutate sau obezitate poate duce, de asemenea, la niveluri mai mari de LDL din sânge. Factorii genetici pot contribui la un nivel ridicat de colesterol. Persoanele cu condiție moștenită de hipercolesterolemie familială au niveluri foarte mari de LDL.

Alte condiții care pot duce la niveluri ridicate de colesterol, includ: diabet, boli hepatice sau renale, sindromul ovarului polichistic, sarcina și alte afecțiuni care cresc nivelul hormonilor feminini, glanda tiroidă, medicamente care cresc colesterolul LDL și scad colesterolul HDL, cum ar fi progestine, steroizi anabolici și corticosteroizi.

O persoană cu un nivel ridicat de colesterol nu are adesea semne sau simptome, dar screeningul de rutină și testele de sânge obișnuite pot ajuta la detectarea nivelurilor ridicate.

Un raport al Harvard Health a identificat 11 alimente care scad activ nivelul colesterolului: ovăz, orz și boabe integrale, fasole, vinete, nuci, ulei vegetal, fructe (în principal mere, struguri, căpșuni și citrice), soia și alimente pe bază de soia, pește gras (în special somon, ton și sardine), alimente bogate în fibre. Adăugarea acestora la o dietă echilibrată poate ajuta la menținerea colesterolului sub control. În același raport sunt prezentate și alimentele care sunt rele pentru nivelul colesterolului. Acestea includ: carne roșie, lactate cu grăsimi complete, margarină, uleiuri hidrogenate

Persoanele care doresc să-și reducă nivelul de colesterol sau să își mențină un nivel adecvat pot lua patru decizii majore asupra stilului de viață: mănâncă o dietă sănătoasă pentru inimă, evită fumatul, atinge și menține o greutate sănătoasă. Aceste acțiuni vor reduce riscul de boli coronariene și atac de cord.

Din 2013, orientările privind reducerea sau prevenirea colesterolului ridicat s-au concentrat pe abordarea riscurilor de stil de viață, chiar și la o vârstă fragedă. Pentru o persoană cu un nivel ridicat de colesterol, tratamentul medicamentos va depinde de nivelul de colesterol și de alți factori de risc.

Recomandările încep de obicei cu dieta și exercițiile fizice, dar persoanele cu un risc mai mare de atac de cord pot avea nevoie să folosească statine sau alte medicamente. Statinele sunt grupul principal de medicamente care reduc colesterolul. În 2017, cercetătorii au remarcat că un nou medicament, ezetimibul, poate reduce semnificativ riscul unui eveniment cardiovascular major la persoanele cu risc ridicat de astfel de evenimente. Etezimibe reduce nivelul lipidelor prin limitarea absorbției colesterolului în intestin.

Nivelurile de colesterol joacă un rol major în riscul unei persoane de a avea un atac de cord în următorii 10 ani. Institutul Național de Inimă, Plămân și Sânge oferă un calculator online al riscului cardiovascular. Folosind dovezi de cercetare, acesta cântărește riscul în funcție de acești factori: vârstă, sex, nivelurile de colesterol, statutul de fumător, tensiunea arterială.

Sursa articol medicalnewstoday.com