Conform datelor oferite de Ministerul Sănătății, testul pentru depistarea coronavirusului se poate efectua și în România.  

În prezent, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti este dotat cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecţiilor de tipul coronavirus.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o alertă globală privind noul coronavirus. Momentan nici un român nu a fost diagnosticat cu noul coronavirus. 

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritățile din țara noastră, ca și expertii ECDC susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă urmatoarele simptome:

  • Febra (minimum 38 grade Celsius)
  • Tuse
  • Dificultate la respirație – în cazurile mai severe

În ceea ce privește perioada de incubație a bolii, adică timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor semne și simptome de boală, aceasta nu a depășit 14 zile.

Toate persoanele care au călătorit în provincia Hubei, inclusiv Wuham în ultimele 14 zile şi se simt bolnave şi au febră, tuse, dificultăţi de respiraţie trebuie să meargă la doctor. Aceste persoane trebuie să evite contactul cu alte persoane şi să nu mai călătorească până nu au acordul medicului.

Pe lângă evitarea călătoriilor nenecesare în provincia Hubei din China, evitarea pieţelor de animale, evitarea consumului de carne crudă, acoperea nasului şi a gurii în caz de tuse şi strănut, evitarea contactului cu persoane bolnave – spălarea mâinilor cu apă şi săpun des şi pentru cel puţin 20 de secunde este cea mai eficientă metodă de a elimina riscul infectării cu noul coronavirus dar şi cu virusul gripal. În cazul în care spălatul pe mâini nu este posibil, dezinfectarea mâinilor se va face cu substanţe pe bază de alcool.