Proiectul care aduce vaccinul anti-HPV în 78 dintre cele mai sărace țări ale lumii ar putea ajuta la prevenirea a peste 74 de milioane de cazuri de cancer de col uterin.

Peste 74 de milioane de cazuri de cancer de col uterin și 62 de milioane de decese ar putea fi evitate în următorii 100 de ani, dacă 78 dintre cele mai sărace țări ale lumii vor disloca rapid vaccinuri anti-HPV, screening pentru cancerul de col uterin și tratament.

Această predicție a fost făcută de un grup de cercetători de la Universitatea Laval din Quebec, Universitatea Harvard și Cancer Council NSW (Australia), care lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății. Toate cele trei echipe de cercetători și-au dezvoltat independent modelele bazate pe înțelegerea biologică a cancerului de col uterin și surse multiple de date din mai multe țări situate în Asia de Est și Pacific, Europa și Asia centrală, America Latină și Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Asia de Sud, și Africa subsahariană.

„Unul dintre lucrurile interesante pentru noi despre noile studii este că cele trei echipe au lucrat independent, dar au obținut rezultate foarte asemănătoare”, a declarat directorul de cercetare al Cancer Council NSW profesorul Karen Canfell.

În timp ce a existat un anumit succes în țările cu venituri mari precum Australia, cancerul de col uterin este în continuare al patrulea cel mai frecvent cancer care apare la femei din lume și principala cauză de deces prin cancer în unele țări cu venituri mici. Majoritatea cazurilor din 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin la nivel mondial înregistrate în 2018 au fost depistate la femei care trăiesc în țări cu venituri mici și mijlocii.

Vaccinarea anti-HPV, împreună cu screeningul de cancer de col uterin de două ori pe durata vieții și accesul la un tratament ar putea reduce incidența cancerului de col uterin cu 97% și a mortalității cu aproape 99%. Pentru a atinge acest obiectiv în cele 78 de țări cu venituri mici, țările vor trebui să ajungă la un procent 90% de fetele vaccinate anti-HPV, 70% să-și facă screening-ul și 90% să aibă parte de tratamentul leziunilor pre-invazive și a cancerului invaziv până în 2030.

Sursa tabu.ro