Persoanele în vârstă cu diete bogate în flavonoli – un grup de antioxidanți găsiți în fructe, legume și ceai – pot fi mai puțin susceptibile să dezvolte boala Alzheimer, sugerează un nou studiu. Cercetătorii au urmărit 921 de persoane fără demență timp de aproximativ șase ani, începând cu vârsta de 81 de ani, în medie. În timpul studiului, 220 de persoane au fost diagnosticate cu o boală probabilă de Alzheimer.

Studiul a descoperit că aproape jumătate din persoanele care aveau diete bogate în flavonoli erau mai puțin predispuse în a dezvolta boala Alzheimer, arată studiul efectuat de cercetătorii în Neurologie, citat de Reuters.

„Mănâncă-ți fructele și legumele, în special verdeața cu frunze întunecate și bea ceva ceai din când în când”, a declarat autorul studiului principal, Dr. Thomas Holland, de la Universitatea Rush din Chicago.

„O dietă sănătoasă care conține diverse fructe și legume este esențială pentru sănătatea continuă, în special sănătatea creierului”, a spus Holland.

Flavonolii sunt un tip de flavonoide, fitochimice care se găsesc în pigmenții vegetali despre care se știe că au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, scriu cercetătorii în Neurologie. În timp ce unele cercetări anterioare au legat flavonoidele de un risc mai mic de boală Alzheimer, se știe mai puțin despre impactul flavonolilor în general.

Pentru studiul actual, cercetătorii au solicitat participanților să completeze chestionare anuale care detaliază cât de des au mâncat anumite alimente. Ei au făcut, de asemenea, teste cognitive și alte evaluări în fiecare an pentru a determina dacă participanții au dezvoltat boala Alzheimer.

Echipa de studiu a folosit informațiile dietetice pentru a contoriza consumul mediu total al fiecărei persoane, de patru flavonoli, în special: kampferol, care se găsește în kale, fasole, ceai, spanac și broccoli; quercetină, în roșii, kale, mere și ceai; myricetin, de asemenea, în ceai, precum și vin, kale, portocale și roșii; și izorhamnetin, în pere, ulei de măsline, vin și sos de roșii.

Persoanele studiate care au avut cea mai mică cantitate totală de flavonoli în dietele lor au consumat în medie aproximativ 5,3 miligrame pe zi, comparativ cu 15,3 miligrame pentru persoanele cu cel mai mare consum de flavonol.

În timp ce 15% dintre persoanele cu cel mai mare consum de flavonol au dezvoltat boala Alzheimer, aceasta a crescut la 54% în rândul celor care au consumat cel mai puțin. Această diferență a rămas chiar și după ce cercetătorii au reprezentat alți factori de risc pentru Alzheimer, cum ar fi diabetul, un atac de cord sau atac cerebral anterior sau tensiunea arterială ridicată.

În perioada de studiu, persoanele diagnosticate cu Alzheimer la cei care au avut un consum mai mare de flavonol, a fost cu 48% mai mic față de persoanele care au avut un consum scazut de flavonol. Studiul nu a fost conceput pentru a demonstra dacă sau cum diferitele alimente ar putea afecta dezvoltarea bolii Alzheimer.

Cu toate acestea, rezultatele se adaugă unor dovezi care sugerează că flavonolii ar putea fi o modalitate prin care oamenii pot încerca să-și minimizeze riscul, a spus dr. Glen Finney, director al programului de memorie și cogniție Geisinger din Wilkes Barre, Pennsylvania.

„Mâncarea unei diete sănătoase și diverse, împreună cu o socializare bună, exercițiile fizice și menținerea activă mental sunt importante pentru sănătatea creierului și pot face diferența”, a declarat Finney.

„Menținerea nivelului normal de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale pe capătul scăzut al intervalului normal sunt de asemenea importante pentru sănătatea creierului”, a adăugat Finney. „În timp ce demența este un risc din ce în ce mai mare pe măsură ce îmbătrânim, nu este inevitabil și există lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și reduce riscul.”