Guvernul ia în calcul o serie de măsuri fiscale care ar afecta masiv veniturile românilor. După ce au anunțat că măresc valoarea tichetelor de masă pentru angajați cu doar câțiva lei, guvernanții au pregătit alte măsuri fiscale pentru a diminua gaura din buget. Angajații din costrucții și agricultură sunt tot mai aproape să rămână fără scutirea de la plata contribuției la sănătate. Aproape un milion de români riscă să aibă salariile tăiate în acest context. Românii ar putea plăti mai mult și pentru mesele la restaurant și pentru vacanțe, dacă se va majora taxa pe valoare adăugată. 

Guvernul ia în calcul eliminarea facilității de TVA redus în Horeca, ceea ce ar însemna revenirea la valoarea de 19%. De asemenea, este avută în vedere și majorarea taxelor pentru alcool, produse din tutun și băuturi carbogazoase cu un conținut crescut de zahăr.

În același pachet se are în vedere și supraimpozitarea veniturilor din jocurile de noroc. Toate aceste măsuri ar putea intra în vigoare de la 1 septembrie, potrivit Realitatea Plus.
O altă măsură care ar avea efecte directe asupra veniturilor este cea a eliminării unor facilități fiscale de care se bucură angajații din construcții și agricultură. În prezent, aceștia nu plătesc contribuția la asigurările de sănătate, iar introducerea a acesteia ar însemna o reducere cu 10% a veniturilor. Potrivit unor calcule, ar fi vorba de o reducere între 400 și 450 de lei.

Deocamdată, aceste măsuri sunt încă analizate la nivelul Ministerului Finanțelor și al liderilor coaliției. Potrivit surselor politice citate de Realitatea Plus, liberalii s-ar opune măsurilor care prevăd eliminarea unor facilități, argumentând că impact bugetar ar fi minor, însă ar avea un impact social negativ foarte puternic.

HAOSUL din finanțele țării: Ciolacu și Ciucă, față în față cu 2 miniștri – Se iau decizii majore pentru români

Majoritatea măsurilor se regăsesc și într-un set de recomandări făcute de Banca Mondială.