Deși ne pasă de modul în care ne sunt tăiate unghiile, avem tendința de a fi mai puțin atenți când vine vorba de picioarele noastre. Cu toate acestea, sănătatea picioarelor depinde și de unghiile sănătoase care sunt tăiate în mod regulat cu echipamentul adecvat. „ Mulți oameni tind să-și taie unghiile prea scurte, în special adolescenții, ceea ce nu este lipsit de consecințe”, observă Brigitte Labat, podolog citat de Femme Actuelle.

Pentru a înțelege de ce este important să nu-ți tai unghiile prea scurte, să ne uităm mai întâi la rolul unghiei. „Unghia, alcătuită în esență din cheratin[, are evident un interes estetic. Dar are și un rol funcțional și protector. Unghia servește la aplatizarea și rafinarea capătului degetului. Protejează vârful degetului de la agresiuni și traume externe, făcându-l astfel mai puțin vulnerabil”, explică Brigitte Labat. Unghia, care acționează ca un scut, trebuie deci tratată cu grijă.

Unghiile tăiate prea scurt: ai grijă la unghiile încarnate!

„Dacă tăiați unghia prea scurt, aceasta slăbește pulpa degetului de la picior și riscați să dezvoltați o unghie încarnată. Marginea laterală a unghiei pătrunde în piele, iar cordonul de piele al degetului de la picior urcă pe ea, provocând inflamație”, explică specialistul. Fenomenul este accentuat de compresie, dacă se poartă pantofi prea înguști sau prea strâmți. Retragerea unghiei în carne este foarte dureroasă și poate provoca disconfort la mers. „Poate afecta orice unghie, dar este afectat în principal degetul mare de la picior”, își amintește Brigitte Labat.

Cum să-ți tai corect unghiile?

Dacă trebuie să îți tai unghiile de la picioare în mod regulat, o dată pe lună este mai mult decât suficient, trebuie să ai grijă și să o faci corect. Cel mai bun lucru, atunci când eziți cu privire la lungimea de păstrat sau dacă nu ești sigur de tine, este să pilești ușor unghiile cu o pilă de carton. Ideal este sa tai unghiile dupa dus sau baie, când sunt puțin înmuiate. Nu exista o lungime standard de respectat, depinde atât de forma unghiei cât și de cea a degetului de la picior, însa podologul recomandă să le tai drept, lăsând-le ușor peste marginea liberă a degetului.

Sursa: Tabu.RO