Exercițiile fizice în aproape orice formă pot acționa ca un eliberator de stres. A fi activ îți poate stimula endorfinele pentru a te simți bine și îți poate distrage atenția de la grijile zilnice. Știi că exercițiile fizice îți fac bine corpului, dar ești prea ocupat și stresat ca să-l încadrezi în rutina ta. Așteptați o secundă – sunt vești bune când vine vorba de exerciții fizice și stres. 

Exercițiile fizice vă sporesc sănătatea generală și sentimentul de bunăstare, ceea ce vă aduce mai multă energie în fiecare zi. Dar exercițiile fizice au și unele beneficii directe de eliminare a stresului. 

·      Îți pompează endorfinele. Activitatea fizică poate ajuta la creșterea producției de neurotransmițători ai creierului tău, numiți endorfine. Deși această funcție este adesea denumită înaltul alergătorului, orice activitate aerobă, cum ar fi un joc de tenis sau o excursie în natură, poate contribui la același sentiment.

·      Reduce efectele negative ale stresului. Exercițiile fizice pot oferi ameliorarea stresului pentru corpul tău, în timp ce imit efectele stresului, cum ar fi răspunsul de zbor sau de luptă, și ajută corpul și sistemele sale să lucreze împreună prin aceste efecte. Acest lucru poate duce, de asemenea, la efecte pozitive în corpul dumneavoastră – inclusiv sistemul cardiovascular, digestiv și imunitar – ajutând la protejarea corpului dumneavoastră de efectele nocive ale stresului.

·      Îți îmbunătățește starea de spirit. Exercițiile fizice regulate pot crește încrederea în sine, vă pot îmbunătăți starea de spirit, vă pot ajuta să vă relaxați și să scadă simptomele de depresie ușoară și anxietate. Exercițiile fizice vă pot îmbunătăți, de asemenea, somnul, care este adesea perturbat de stres, depresie și anxietate.

·      Meditație în mișcare. După un joc sportiv rapid, o plimbare lungă sau o alergare sau câteva ture în piscină, s-ar putea să descoperi că ai uitat de iritațiile zilei și te-ai concentrat doar pe mișcările corpului tău. 

Pe măsură ce începeți să vă eliberați în mod regulat de tensiunile zilnice prin mișcare și activitate fizică, este posibil să descoperiți că această concentrare pe o singură sarcină și energia și optimismul rezultate vă pot ajuta să rămâneți calm, clar și concentrat în tot ceea ce faceți. Toate aceste beneficii ale exercițiilor fizice vă pot ușura nivelul de stres și vă pot oferi un sentiment de comandă asupra corpului și a vieții.   

Referințe:

https://www.nbcnews.com/, Skipping exercise in favor of sitting can worsen brain function, study finds

https://www.mayoclinic.org/, Exercise and stress: Get moving to manage stress

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala