Renunțarea la exerciții în favoarea activităților mai puțin solicitante – cum ar fi statul așezat sau culcat – a fost legată de o scădere ușoară a memoriei și a abilităților de gândire, potrivit unui studiu publicat luni în Journal of Epidemiology and Community Health.

Diferențele, deși mici, arată cum chiar și modificări minore ale nivelurilor de activitate fizică pot afecta sănătatea unei persoane, inclusiv sănătatea creierului, a declarat autorul principal al studiului John Mitchell, cercetător la Institutul de Sport, Exercițiu și Sănătate din Regatul Unit.

Descoperirile studiului s-au bazat pe date de la aproape 4.500 de persoane care au fost urmărite din 2016. până în 2018. Participanții au oferit informații despre sănătatea, contextul și stilul lor de viață. De asemenea, li s-a cerut să poarte un monitor de activitate pentru cel puțin 10 ore consecutive pe zi timp de până la șapte zile, chiar și atunci când dorm și fac baie.

Participanții, în medie, au făcut în fiecare zi 51 de minute de exerciții fizice moderate sau intense; aproximativ șase ore de activitate ușoară, cum ar fi o plimbare lentă; și în jur de nouă ore de comportament sedentar, cum ar fi așezat sau culcat. De asemenea, au dormit, în medie, în jur de opt ore.

După ce au analizat datele de activitate ale participanților, cercetătorii au descoperit că cei care au omis exercițiul în favoarea a opt minute de comportament sedentar au observat scăderi cu 1% până la 2% ale scorurilor lor de cogniție.

Cercetătorii au observat scăderi similare ale performanței cognitive atunci când oamenii au înlocuit exercițiile viguroase cu șase minute de activitate fizică ușoară sau șapte minute de somn.

Descoperirile ar trebui să încurajeze oamenii să se miște mai mult, a spus Aviroop Biswas, profesor asistent de epidemiologie și om de știință asociat la Institutul pentru Muncă și Sănătate din Toronto.

„Activitatea fizică este legată de o serie întreagă de beneficii, așa că doriți cu adevărat să promovați cât mai multă activitate fizică regulată posibil”, a spus Biswas, care nu a fost implicat în cercetare. Legătura dintre mai mult exercițiu și o performanță mai bună a creierului este încă neclară, dar probabil rezultatul modului în care funcționează sistemul cardiovascular al corpului, a spus Biswas.

 „Când ești activ, îți îmbunătățești în esență puterea inimii și îți îmbunătățești capacitatea de a pompa sânge în corpul tău și la unul dintre cele mai importante organe: creierul”, a spus el. În schimb, atunci când oamenii nu fac suficient exerciții fizice, poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv cele care afectează creierul, cum ar fi demența, a spus Marc Roig, profesor de terapie fizică și ocupațională la Universitatea McGill din Montreal, care de asemenea, nu a fost implicat în noul studiu. Oamenii de știință încă încearcă să determine care exerciții sunt cele mai bune pentru a îmbunătăți sănătatea generală a oamenilor și pentru a preveni bolile cronice, a spus el.   

Referințe:

https://www.nbcnews.com/, Skipping exercise in favor of sitting can worsen brain function, study finds

https://www.mayoclinic.org/, Exercise and stress: Get moving to manage stress

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala