În 2020, Comisia Lancet a concluzionat că până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau amânate prin vizarea a 12 factori de risc modificabili, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, inactivitatea fizică, consumul excesiv de alcool și fumatul. Experții au sugerat pași simpli – cum ar fi testele auditive în anii 30 și 40 – ar putea contribui la scăderea ratelor de demență și au cerut ca sănătatea creierului să devină o parte mai mare a evaluării sănătății.

Aproximativ 900.000 de oameni din Marea Britanie și 7 milioane din SUA au demență, un termen folosit pentru mai multe boli ale creierului care afectează memoria, gândirea și cunoașterea.

Cei 12 pași pentru a reduce riscul de demență:

·      Să dormi cel puțin șapte ore pe noapte

·      Provocând în mod regulat creierul

·      Aveți grijă de bunăstarea mentală

·      Rămâi activ social

·      Ai grijă de auzul tău

·      Mâncând o dietă echilibrată

·      Rămâi activ fizic

·      Renunțarea la fumat

·      Bea în mod responsabil

·      Menținerea unui nivel sănătos de colesterol

·      Menținerea tensiunii arteriale sănătoase

·      Gestionarea diabetului cât mai bine posibil 

Pierderea auzului, de exemplu, a fost legată de cinci factori de risc modificabili – inclusiv izolarea socială, depresia, inactivitatea fizică/obezitatea și leziunile cerebrale cauzate de cădere.

Cu cazurile care urmează să crească cu 75% până în 2050, un sondaj de peste 2.000 a constatat că doar 2% din public ia măsurile necesare pentru a reduce riscurile cât mai mult posibil. 

Cel mai recent sondaj a constatat că, în timp ce 35% dintre oameni au spus că au avut îngrijorări cu privire la auzul lor, șase din zece (59%) au raportat că nu au făcut nimic în acest sens. Mai puțin de o treime (31%) din public a spus că primesc cele șapte ore de somn de calitate recomandate pe noapte – cantitatea recomandată pentru o sănătate bună a creierului. 

Oamenii de știință speră că prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la factorii de risc – care se schimbă pe măsură ce îmbătrânim – oamenii pot lua măsuri pentru a-și reduce șansele de a face boala. 

Profesorul Jonathan Schott, director medical pentru Alzheimer’s Research UK, a declarat că boala a devenit „cea mai mare frică” a oamenilor în legătură cu îmbătrânirea.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala