Raportările din utlimele zile furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) indică a o creștere clară a cazurilor noi de infectare cu coronavirus. Medicii din spitatele devenite centre COVID-19 trag și ei un semnal de alarmă în privința numărului mare de pacienți care le trec pragul prezentând simptomele bolii.

Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală e plin, a subliniat conf. univ. dr. Simin-Aysel Florescu, care a explicat că zilnic vin grupuri de zeci de persoane depistate cu COVID-19, „terapia intensivă e colmatată, spitalul e plin”.

„Ne-am relaxat. Toată lumea e fericită. Unii cred că boală asta nici nu a existat vreodată. Ei bine, există. Și e din ce în ce mai multă……Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale «Dr. Victor Babeș» din București e plin. Nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în București, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu, etc. Colegii din DSP caută locuri în spital. Noi primim cât timp încă mai putem asigura un flux externare-internare, dar în condițiile astea, deja suntem plini. Terapia intensivă e colmatată, spitalul plin, medicii și asistentele în acțiune maximă. E PLIN. Nici la început nu a fost așa……. pe scurt azi: 2200 externați, 1700 confirmați. Boală există și poate fi atât de gravă cum nu va închipuiți”, a scris conf. univ. dr. Simin-Aysel Florescu pe Facebook.

Conducerea spitalului susține, într-un comunicat remis presei, că în cadrul spitalului sunt 450 de paturi alocate bolnavilor de COVID-19, 150 dintre acestea fiind libere. 303 pacienți sunt internați în spital, marea majoritate cu simptome ușoare, 7 dintre ei fiind internați la ATI, mai arată comunicatul.

Și Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală este plin de bolnavi COVID-19 și nici măcar nu dispune de numărul obișnuit de locuri, 640, având în vedere că pandemia de coronavirus impune mai multe norme pentru a limita răspândirea coronavirusului. Medicul infecționist Adrian Marinescu a dat asigurări, totuși, că zilnic se fac noi externări și că încă există spitale suport, astfel că o parte din presiunea resimțită de institut ar mai putea fi relaxată.

„Cred că trebuie să facem o precizare importantă. Faptul că în ultimele zile au fost multe îmbolnăviri, iar astea înseamnă multe internări, nu înseamnă că nu se vor mai face. E vorba doar de faptul că se atinge capacitatea maximă și că – dacă vor evolua în felul acesta – poate să apară o presiune mare. E clar că sunt spitale de suport, e clar că se fac externări în fiecare zi, deci nu intră în discuție situația cum că nu se fac internări. Trebuie tras doar un semnal de alarmă, că dacă se merge în felul acesta și continuă îmbolnăvirile, lucrurile vor fi clar mai complicate”, a declarat medicul infecționist.

„În primul rând, mai trebuie precizat ceva. În condițiile de criză de COVID-19, în mod cert, epidemiologic și datorită datelor epidemiologice, numărul de locuri este clar mai mic, pentru că trebuie să fie o împărțire, pentru că sunt zone contaminate, zone care nu sunt contaminate. Deci în mod clar numărul de locuri este mai mic. De exemplu, noi, la adulți, în orice moment avem peste 200 de pacienți – variază în funcție de cazurile respective, care trebuie izolate șamd. Deci nu sunt 640 de locuri, sunt într-adevăr locuri la adulți, la copii, dar cu siguranță mai puține în aceste condiții de pandemie. În plus, m-ați întrebat dacă se mai fac internări, sigur că se fac. În orice dimineață, în orice zi există internări și lucrurile evoluează dinamic. E doar mesajul că lucrurile pot deveni mai complicate pe viitor dacă mergem pe acest trend”, aspun medicul Adrian Marinescu.