Medicamentul Ozempic, folosit ca tratament de persoanele care suferă de diabet de tip 2, nu va mai fi disponibil în România de la 1 august. 

Măsura scoaterii din piață nu va afecta pacienții, asigură Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR). 

Ozempic a devenit cunoscut nu pentru proprietățile sale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru care a fost creat, ci după un trend global în care oamenii îl folosesc la slăbit. Utilizarea medicamentului de către cei care nu suferă de afecțiunea mai sus menționată are efecte adverse puternice, de la alergii până la declanșarea unor forme de cancer. 

Varianta injectabilă, în toate concentrațiile sale, va dispărea de pe rafturile farmaciilor din România. 

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, informează ANMDMR. 

Ozempic este produs de compania farmaceutică Novo Nordisk și conține ingredientul activ semaglutidă, care imită efectul unui hormon numit GLP-1 și antrenează producția de insulină. Cu toate acestea, același hormon inhibă apetitul, astfel că unul dintre efectele secundare este pierderea în greutate.

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 nu au motive de îngrijorare. Semaglutida va fi disponibilă în România după data de 1 august sub formă de comprimate orale, doar la recomandarea medicului.

Sursa: Tabu.RO