Numărul cazurilor noi de cancer a crescut anul trecut cu 21% mai mult decât în anul anterior, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer precizează că numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.

Anula, peste 20.000 de oameni care ar putea fi tratați, chiar dacă au cancer, mor în România. Numărul deceselor este cu peste 45% mai mare față de media europeană.

Lipsa banilor pentru medicamente este unul dintre principalele motive pentru decesul prematur al bolnavilor.

„Este statistica Globocan din 2022. Avem un an subfinanţat faţă de necesar, mai ales că avem medicamente în aşteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicaţii noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică. Aici aş putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viaţă”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

Chiar dacă fondurile alocate Sănătății au crescut, banii sunt ”insuficienți”, în condițiile în care pacienții așteaptă să-și primească tratamentele.

„Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. Raportarea INSP este sub realitate. Situaţia este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente”, mai spune Cezar Irimia.

Acesta mai trage un semnal de alarmă și cu privire la numărul insuficient de medici de familie la nivelul ţării.

„Din păcate, în caravanele noastre, am constatat că nu avem suficienţi medici de familie.  Urmează să se mai pensioneze şi intervine o întrebare firească: Ce vom face? Nimic din partea autorităţilor nu avem, nici măcar promisiuni. Absolvenţii nu prea se înghesuie la Rezidenţiat pe medicina de familie, pentru că nu este atractivă. Avem o adevărată problemă: când medicul de familie nu va mai fi, înseamnă că tot sistemul de sănătate se va prăbuşi”, a susţinut Cezar Irimia.

Conform FABC, datele Registrului European privind Inechităţile în Cancer arată că România înregistrează „cea mai ridicată” rată de mortalitate prematură prin cancer de sân şi cancer de col uterin din Europa, precum şi a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar, precizează Agerpres.

 

Sursa: Newsinn