Creșterea rapidă a numărului de noi îmbolnăviri cu COVID-19 stârnește îngrijorare în Italia și Spania, două țări cu un aflux turistic foarte mare, mai ales în sezonului estival.

În Spania, autorităţile spun că numărul îmbolnăvirilor este comparabil cu unele momente din perioada pandemiei – circa 70.000 de cazuri nou diagnosticate pe săptămână. În aceste condiții, cererea pentru testele de depistare a coronavirusului este foarte mare. Varianta cea mai răspândită este derivată din omicron, cu simptomele clasice ale îmbolnăvirii: tuse, febră, durere în gât, potrivit Radio România Actualități.

În Italia, pe fondul tendinţei de asemenea de creştere a numărului de cazuri, sunt aşteptate noi vaccinuri adaptate la această variantă predominantă, iar prioritate vor avea cei aproximativ 20 de milioane de cetăţeni cu vârste de peste 60 de ani.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, în Italia interesul pentru imunizare este redus, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii de la Roma intenţionează să demareze o campanie de promovare a imunizării.

Este unica strategie pe moment, în contextul în care nu există nicio intenţie din partea autorităţilor competente de a introduce noi măsuri anti-COVID. Semnalele din partea cetăţenilor nu sunt însă toate negative. Numeroşi pacienţi în vârstă sau cu anumite afecţiuni vor să se imunizeze, însă medicii le recomandă să aştepte noul vaccin, care ar putea ajunge în spitalele din Italia la finalul lunii octombrie.

Noile doze vor putea fi administrate chiar şi de medicii de familie sau în farmacii. Până atunci însă, cetăţenii de toate vârstele, chiar dacă nu sunt obligaţi, au început să folosească din nou măştile de protecţie, în special în locurile aglomerate, a transmis corespondentul RRA in Italia.