Alcoolul, consumat de milioane de oameni zilnic, are efecte rapide asupra organismului. De la primul pahar până la momentul în care este eliminat complet din sânge, alcoolul parcurge un traseu complex în organism, având efecte variate în funcție de cantitatea și tipul de băutură consumată. 

Absorbția și metabolizarea alcoolului

Alcoolul este o moleculă mică, solubilă în apă, care este absorbită în proporție relativ mică în stomac și în cantitate mai mare în intestinul subtire. După ingestie, efectele unei băuturi sunt resimțite într-un interval de 15-45 minute. Aceste efecte variază în funcție de mai mulți factori, precum sexul persoanei, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor în stomac și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.

Factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Tipul de băutură: Nu toate băuturile alcoolice sunt create egal. De exemplu, un pahar de vin are o concentrație diferită de alcool față de o bere sau o băutură spirtoasă. Timpul în care alcoolul este metabolizat de ficat depinde atât de volumul de alcool consumat, cât și de tăria băuturii.

Compoziția corpului: Alcoolul nu necesită digestie, așa cum se întâmplă cu alimentele. El va trece direct din stomac și intestin în sânge. Concentrațiile de alcool din sânge și din țesuturi sunt mai mari la femei, chiar și atunci când cantitatea de alcool consumată este ajustată la greutatea corporală.

Capacitatea metabolică: Fiecare persoană elimină alcoolul la aceeași rată, indiferent de metodele folosite pentru a accelera acest proces.

Estimări ale eliminării alcoolului din sânge

Bere (5% alcool): O cană standard de bere (aproximativ 330 ml) poate dura între 1-2 ore pentru a fi eliminată complet din sânge.

Vin (12% alcool): Un pahar standard de vin (aproximativ 150 ml) poate dura între 2-3 ore pentru a fi eliminat complet.
Băuturi spirtoase (40% alcool): O doză standard (aproximativ 40 ml) poate dura 3-4 ore pentru a fi eliminată complet din sânge.

Este important de menționat că aceste estimări pot varia în funcție de factorii individuali, precum metabolismul, greutatea, vârsta și starea generală de sănătate.

Alcoolul, odată consumat, parcurge un traseu complex în organism, având efecte variate în funcție de cantitatea și tipul de băutură consumată. Este esențial să fim conștienți de impactul alcoolului asupra organismului și să consumăm cu responsabilitate. Dacă alegi să consumi alcool, asigură-te că știi cât timp este necesar pentru ca acesta să fie eliminat complet din sânge și evită activitățile care necesită o concentrare sporită, cum ar fi condusul.