Decizie importantă pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază! Retailerii au trimis Guvernului lista cu alimentele la care pot să scadă prețul, după ce au primit un ultimatum din partea premierului Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse, uleiul ar putea să se vândă cu un preț de maximum 4 lei. Pe de altă parte, un anunț a venit și de la Guvern. Ministrul Economiei, Radu Oprea, spune că ar fi mai bine ca producătorii să fie exceptați de la plafonare. 

Potrivit unor surse guvernamentale, ar urma să fie adoptată o ordonanță de urgență în perioada următoare.

Producătorii si procesatorii se plâng și spun că se tem că retailerii vor introduce alte taxe și reducerea prețurilor va fi suportată doar de ei.

Pe de altă parte, fostul premier, președintele PNL Nicolae Ciucă, a anunțat că nu este de acord cu reducerea adaosului comercial doar pentru marile magazine. Acesta spune că trebuie să se intervină pe tot lanțul de producție și că trebuie să se facă investiții majore pentru a stimula producția, iar materia primă să nu meargă la export.

 „În momentul de față România este un producător de cereale, de legume, de produse din carne, produse din lapte, avem ferme, toate sunt neprocesate. Cu riscul de a se supăra cineva dar este absolut greu de înțeles cum o țară care produce atât de mult își importă propria producție ambalată mai bine și la un preț mai mare”, a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit unor surse guvernamentale, unul dintre cele mai importante alimente – uleiul – ar urma să se vândă cu maximum 4 lei pe litru.

La scurt timp după declarațiile liderilor a apărut și prima contradicție la Guvern. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că producătorii ar trebui exceptați de la plafonarea adaosului.

Sursa: Realitatea Financiara