Temperaturile cresc simțitor de la o zi la alta, astfel că în weekend vom avea de îndurat primele zile de foc din această vară. 

Cel mai cald se pare că va fi vineri și sâmbătă, când mercurul din termometre va urca până la 33 – 36 grade Celsius în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și, pe alocuri, în celelalte regiuni. Izolat, anunță meteorologii, nu sunt excluse nici valori mai ridicate, de până la 36 – 38 grade Celsius.

Acest val de căldură nu va persista însă foarte mult timp, pentru că tot în weekend va pătrunde, treptat, un aer mai rece dinspre nord-vest. De aceea, temperaturile vor scădea, la început în nordul și vestul țării, iar ulterior și în sud și est. Contactul dintre cele două mase de aer cu caracteristici diferite va aduce, de asemenea, averse torențiale, furtuni puternice în unele zone ale țării. Conform modelărilor actuale, cantitățile de precipitații ar putea depăși 20 – 25 l/mp în cea mai mare parte a țării.

Joi, 22 iunie, vremea va fi cãlduroasă în majoritatea regiunilor, iar în cele din vest şi sud-vest disconfortul termic va fi în creştere (indicele temperatură-umezeală ITU se va apropia de pragul critic de 80 de unităţi).

„Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice – mai ales după-amiaza şi seara – în zonele montane, în Transilvania şi Maramureş, pe arii mai restrânse în Oltenia, Crişana şi nord-vestul Munteniei şi pe alocuri în rest. Izolat vor fi cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor situa în general între 26 şi 33 grade Celsius, iar cele minime între 12 şi 21 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei. Pe areale mici vor fi condiţii de ceaţă”, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).