Dormitul unui număr inconsecvent de ore în fiecare noapte și adormirea la ore diferite pot crește riscul de a dezvolta ateroscleroză în rândul adulților peste 45 de ani, în comparație cu persoanele cu obiceiuri de somn consistente, potrivit unei noi cercetări publicate astăzi în Journal of the American Heart Association.

Cercetătorii au măsurat prezența plăcii în artere prin măsurarea:

·      acumularea de plăci grase calcificate în artere (calcul arterei coronare);

·      acumularea plăcii grase în arterele gâtului (prezența plăcii carotide);

·      grosimea celor două straturi interioare ale arterelor gâtului (grosime intima-media carotidiană);

·      arterele periferice îngustate (indexul gleznei-brahial). 

Datele evaluate au inclus, de asemenea, informații din dosarele și chestionarele de sănătate ale participanților, cum ar fi vârsta, sexul, rasa și etnia, educația, venitul anual, programul de lucru, statutul de fumat, consumul de alcool, activitatea fizică, indicele de masă corporală, tensiunea arterială, obiceiurile de somn și programele de lucru – tura de noapte vs. tura de zi, ca exemple. 

Somnul slab, inclusiv calitatea scăzută, cantitatea anormală și segmentele fragmentate, este legat de boli cardiace, hipertensiune arterială, obezitate, diabet de tip 2 și alte boli cardiovasculare. Somnul a fost adăugat recent la 8 recomandări cheie ale Asociației Americane de Inimă, Life’s Essential, pentru a îmbunătăți și menține sănătatea cardiovasculară optimă.

Asociația sugerează că adulții ar trebui să doarmă 7-9 ore pe noapte, deoarece un somn adecvat promovează vindecarea, îmbunătățește funcția creierului și scade riscul de boli cronice. 

Natura transversală a studiului – faptul că somnul și ateroscleroza au fost măsurate în același timp – reprezintă o limitare a analizei, deoarece cercetătorii nu au putut să evalueze dacă o neregularitate mai mare a somnului cauzează dezvoltarea aterosclerozei. Cu toate acestea, rezultatele sunt noi și susțin cercetarea continuă pentru a înțelege mai bine neregularitatea somnului și dezvoltarea riscului de boli cardiovasculare, au spus autorii. 

Menținerea unui program regulat de somn și scăderea variabilității somnului este un comportament ușor de reglat al stilului de viață, care nu numai că poate ajuta la îmbunătățirea somnului, dar poate ajuta și la reducerea riscului cardiovascular pentru adulții în vârstă.

Referințe:

1.     Inconsistent Sleep Habits Tied to Higher Risk of Dangerous Plaque Buildup in the Arteries. https://www.everydayhealth.com/

2.     Irregular sleeping habits may increase risk of atherosclerosis in older adults. https://www.bignewsnetwork.com/

3.     Irregular sleeping habits may increase risk of atherosclerosis in older adults- https://medicalxpress.com/

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala