O criză este o explozie de activitate electrică necontrolată între celulele creierului (numite și neuroni sau celule nervoase) care provoacă anomalii temporare ale tonusului sau mișcărilor musculare (rigiditate, convulsii), comportamente, senzații sau stări de conștientizare.

Creierul controleaza modul in care se misca corpul prin trimiterea unor mici semnale electrice de-a lungul nervilor pana la muschi.

Crizele convulsive, sau convulsiile, apar atunci cand semnale anormale de la creier modifica modul in care organismul functioneaza.

Convulsiile nu sunt toate la fel. O criză poate fi un singur eveniment din cauza unei cauze acute, cum ar fi medicamentele. Când o persoană are convulsii recurente, aceasta este cunoscută sub numele de epilepsie.

Cauzele convulsiilor

O convulsie poate fi un simptom al altei afectiuni cum ar fi:

  • Febra care creste rapid (convulsie febrila);
  • Un nivel extrem de scazut al glicemiei la un pacient cu diabet zaharat;
  • Leziuni cerebrale in urma unui accident vascular cerebral, chirurgiei cerebrale sau a unui traumatism craniocerebral;
  • Probleme care au fost prezente de la nastere (probleme congenitale);
  • Renuntarea la alcool, medicamente prescrise sau droguri ilegale;
  • infectie, cum ar fi meningita sau encefalita;
  • Tumora cerebrala sau un defect structural al creierului, cum ar fi un anevrism cerebral;
  • Infectii parazitare, cum ar fi toxoplasmoza.
  • Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos central care poate determina convulsii. Poate apare la orice varsta.

Simptomele crizei variază și pot include o schimbare bruscă a conștientizării sau pierderea completă a conștienței, senzații sau gânduri neobișnuite, zvâcniri involuntare sau rigiditate în corp sau rigidizare severă și tremurări ale membrelor cu pierderea conștienței (o convulsie).

Există două clase sau grupuri majore de convulsii: debut focal și debut generalizat.

·      Convulsiile cu debut focal încep într-o zonă și se pot răspândi în creier și pot provoca simptome ușoare sau severe, în funcție de modul în care se răspândesc descărcările electrice.

·      Crizele generalizate pot începe ca crize focale care se răspândesc în ambele părți ale creierului. Ele pot apărea, de asemenea, ca convulsii cu „debut generalizat” în care activitatea convulsivă începe simultan pe ambele părți ale creierului. Crizele convulsive cu debut generalizat încep de obicei în timpul copilăriei.

Convulsiile de toate tipurile sunt cel mai frecvent tratate cu medicamente și, dacă sunt dificil de controlat, cu terapie dietetică, stimulare nervoasă sau intervenție chirurgicală.Este important ca medicul să obțină un diagnostic precis al convulsiilor pentru a implementa cel mai potrivit tip de tratament. Crizele convulsive focale și generalizate au de obicei cauze diferite și diagnosticarea cu precizie a tipurilor de convulsii ajută adesea la identificarea cauzei convulsiilor. Indiferent dacă medicul poate determina sau nu cauza convulsiilor unei persoane, tratamentul va însemna probabil medicamente. Convulsiile care sunt greu de controlat pot fi ameliorate cu stimularea nervilor sau cu dieta.

Pacienții ale căror convulsii se datorează unei cicatrici focale sau altor leziuni la nivelul creierului pot fi candidați buni pentru operația de epilepsie.

·      Convulsii focale sau parțiale: pot fi cauzate de orice tip de leziune focală care lasă cicatrici încurcate. Istoricul medical sau RMN-ul va identifica o cauză (cum ar fi trauma, accidentul vascular cerebral sau meningita) la aproximativ jumătate dintre persoanele care au convulsii focale. Cicatricile de dezvoltare – cele care apar ca parte a creșterii fetale și timpurii a creierului – sunt cauze frecvente ale convulsiilor focale la copii.Simptomele: pot fi ușoare sau severe, în funcție de cât de mult din creier este implicat.Pe măsură ce criza se extinde în creier, apar mai multe simptome. Dacă activitatea electrică anormală implică o zonă mare a creierului, persoana se poate simți confuză sau amețită sau poate experimenta tremurări minore, rigidizare musculară sau mișcări de bâjâială sau de mestecat. Crizele focale care cauzează alterarea conștientizării se numesc convulsii focale inconștiente sau convulsii parțiale complexe.Crizele focale pot evolua în evenimente majore care se răspândesc la tot creierul și provoacă crize tonico-clonice. Aceste convulsii sunt importante de tratat și prevenit, deoarece pot cauza probleme respiratorii și leziuni.

·      Convulsii cu debut generalizat

Crizele convulsive cu debut generalizat sunt creșteri ale descărcărilor nervoase anormale în cortexul creierului mai mult sau mai puțin în același timp. Cea mai frecventă cauză este un dezechilibru în „frânele” (circuite inhibitoare) și „accelerator” (circuite excitatoare) ale activității electrice din creier. Pot avea o componentă genetică, dar doar un număr mic de persoane cu convulsii generalizate au membri de familie cu aceeași afecțiune. Există o ușoară creștere a riscului de convulsii generalizate la copiii sau alți membri ai familiei unei persoane afectate cu convulsii generalizate, dar severitatea convulsiilor poate varia de la persoană la persoană. Testele genetice pot dezvălui o cauză a convulsiilor generalizate.

Privarea de somn sau consumul de cantități mari de alcool poate crește răspunsul excitator și crește riscul de convulsii cu debut generalizat, în special la persoanele cu tendință genetică de a le avea.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala