ESWL-ul este o metodă de tratament urologic noninvaziv ce a revoluţionat terapia litiazei reno-ureterale în ultimele două decade. Procedeul realizează dezintegrarea calculului în fragmente mici, eliminabile spontan, prin diureză, explică doctorul Mihai Dobra, medic specialist chirurgie urologică.
Descoperirea incidentala a acestui tip de tratament s-a produs perioada celui de-al 2 lea Razboi Mondial si anume o corporatie militara care produce avioane de lupta ultrasonice, pe numele ei Dornier a avut hazardul ca in cabina respectivului avion sa patrunda o pietricica inclavta in talpa pilotului. In timpul testelor de pilotaj, prin vibratii ultrasonice de mare intensitate s-a observat ca respectiva pietrica se transformase in multiple fragmente de apectul nisipului.
Ceea ce s-a intamplat ulterior dupa cum ar spune Nassim Taleb in Lebada Neagra despere impactul putin probabilului, a transformat aceasta firma Dornier producatoare de avioane de vanatoare in una din cele mai competitive si profitabile companii de tehnica medicala de ultima generatie.
Primele litotritoare extracorporeale ocupau o camera intreaga, iar procedura se efectua cu pacientul in submersie intr-o cada. Actualmente tehnologia digitala de ultima generatie, inteligenta artificiala fac ca aceasta procedura sa fie confortabila si predictibila in munca medicului urolog.
Procedura se realizeaza fara anestezie de cele mai multe ori sau cu analgosedare. Timpul mediu este de aproximativ 40 minute.
Indicatiile de ESWL sunt clare, bazate pe Ghidurile Europene de practica urologica. Nu toate pietrele de aparat renoureteral au indicatii de tratament non invaziv de tip ESWL.
Tintirea pietrelor din rinichi se efectueaza sub ghidaj ecografic sau mixt cu raze X, iar calculi din ureter sub ghidaj Rontgen ( Raze X ) .
Rata de eliminare a pietrelor este plurifactoriala, iar aceasta este influentata de elemente ce tin de natura chimica a pietrelor ( duritate, dimensiune, pozitie ), dar si de factori anatomici, de habitus pacientului si anume skin to stone sau distanta de la piele la piatra, masurabila printr-o tomografie computerizata, explică medicul specialist.
Conditiile obligatorii de efectuare ESWL sunt – rinichi functional, fără o dilataţie importantă a cavităţilor pielo-caliciale si cu libertatea căii urinare în aval.
Protocol de investigatii prealabile cuprind un set complet de analize cu coagulograma, sumar de urina, urocultura, uree, creatinina, dar si o proba imagistica de tip Tomografie Computerizata.
Contraindicaţii absolute sunt urmatoarele
- pielonefrita acută, insuficienţa renală, obstrucţia necorectată a căii urinare în aval, dezechilibrul fluidocoagulant – indus medicamentos sau dobandit –coagulopatii, hipertensiunea arterială necontrolată terapeutic, graviditatea, tumora, anevrism.
Desi este o procedura eminamente NON INVAZIVA, exista o rata de complicatii care pot pleca de la urinare nesemnificativa cu sange, la pielonefrite ( infectia si inflamtia rinichiului) pana la scoaterea complete a rinichiului in caz de hematom renal cu sangerare cu impact hemodinamic in cazuri extrem de isolate.
Inchei prin a sublinia rolul ridicat al litotritiei extracorporeale in tratamenul litiazei renale, dar si asocierea cu tehnicile complementare chirurgicale de tratement.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala