Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical Infectious Diseases, specimene ale bacteriei au fost ridicate în 2013 în timpul unui focar de ciumă pneumonică din districtul Faratsiho, din Madagascar, relatează IFL Science.
Mostrele de la acel focar au fost analizate recent de oamenii de știință de la Universitatea din Nordul Arizonei și Institutul Pasteur din Madagascar, iar rezultatele au arătat că tulpina este rezistentă la streptomicină, un antibiotic folosit pe scară largă și considerat ”medicamentul de ales” când vine vorba de tratarea ciumei. Mai grav, oamenii de știință au descoperit și că această tulpină a ciumei se poate transmite direct de la om la om.
”Am stabilit pentru prima dată că tulpini rezistente la antibiotice ale Yersinia pestis pot fi transmise de la o persoană la alta. Tulpina din acest focar este rezistentă față de streptomicină datorită unui punct de mutație spontan însă ea este susceptibilă la numeroase alte antibiotice, printre care și cotrimoxazolul”, a explicat profesorul Dave Wagner de la Institutul de Cercetare a Patogenilor și Microbiomului din cadrul Universității de Nord din Arizona.
Se crede că, în total, 22 de persoane au fost infectate în timpul focarului din Madagascar, dintre care trei au decedat. Cercetătorii afirmă că multe din celelalte 19 persoane infectate au contractat bacteria în timpul ritualurilor funerare pentru cele trei victime.
Cele 19 persoane care au supraviețuit infecției au fost tratate și cu cotrimoxazol pe lângă streptomicină.
Tulpini ale ciumei rezistente la antibiotice au fost descoperite și anterior. În 2017, cercetătorii au raportat cazul unui băiat de 16 ani, din Madagascar, care a fost infectat cu o tulpină a Yersinia pestis rezistentă la 8 antibiotice folosite pentru tratarea infecției, printre care și streptomicina.
Acum este însă prima dată când cercetătorii au descoperit o răspândire de la om la om a unei tulpini rezistente a Yersinia pestis.
Ciuma este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, care are trei forme: bubonică, pneumonică și septicemică.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala