Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit vineri despre cele două controverse legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid: una de natură etică și alta de natură medicală. Deputatul PSD a subliniat necesitatea dezvoltării unui ser care să fie adaptat tulpinii dominante. 

În ceea ce privește controversa de natură etică, despre care a atras atenția și Organizația Mondială a Sănătății, Rafila a explicat că, în timp ce unele țări au început deja administrarea celei de-a treia doze, în altele, sărace, nu a fost vaccinată nici 1% din populație. Pentru controlarea unei pandemii, este nevoie de determinarea unei imunităţi colective la nivel global, lucru care nu se poate face „pe bucăţele”, a explicat medicul. 

Citește și: ”OMS: Doza a treia a vaccinului anti-Covid NU este necesară. Organizația critică lipsa de moralitate și etică a unor state dezvoltate”

Legat de controversa medicală, Rafila a explicat că vaccinurile existente în prezent pe piață au fost create pentru varianta inițială a virusului și a spus că producătorii ar trebui să aibă în vedere dezvoltarea unui ser care să fie adaptat unei tulpini dominante.

”În ceea ce priveşte partea medicală, sigur că s-au făcut studii, s-a observat că potenţează răspunsul imun la a treia doză, însă, în mod evident, acest vaccin care a fost construit pentru varianta iniţială a virusului nu produce neapărat cei mai neutralizanţi sau cei mai perfecţi anticorpi pentru varianta Delta. Şi eu sper că producătorii de vaccin au în vedere dezvoltarea unui produs care să fie adaptat unei tulpini dominante, aşa cum se face şi pentru vaccinul gripal în fiecare an”, a declarat reprezentantul României la OMS vineri seară, la un post TV. 

Citește și: ”Valeriu Gheorghiță, anunț despre a treia doză de vaccin anti-Covid. De când se va administra și cine nu o poate primi”

Medicul a mai explicat că persoanele care s-au vaccinat şi au trecut prin boală nu trebuie să mai primească a treia doză de vaccin pentru că ”nu trebuie să stimulăm excesiv imunitatea”.